10. srpna 2023 06:00

Slavně unesl letadlo a bláznivě z něj zmizel. FBI má ohledně osudu D. B. Coopera jasno

Dešifrované konspirace S1 (3) – D. B. Cooper

Jeden z nejdrzejších, nejslavnějších a zároveň nejpodivuhodnějších zločinů americké historie nedal dlouho spát FBI, soukromým detektivům, lovcům pokladů i fanouškům záhad.

Let 305 společnosti Northwest Orient naplánovaný na 24. listopadu 1971 měl směřovat z mezinárodního letiště v Portlandu do washingtonského Seattlu. Letadlo převáželo 36 cestujících, mezi nimi i elegantně oblečeného muže v tmavém obleku a černých brýlích. Jakmile Boeing 727 vzlétl, podal muž letušce Florence Schaffner obálku. V domnění, že jí dobře oblečený muž předává telefonní číslo, si Schaffner strčila obálku do kapsy. Na to muž zapsaný v seznamu cestujících jako Dan Cooper zareagoval slovy: „Slečno, myslím, že byste se na ten vzkaz měla podívat. Mám bombu.“

Přepadení ve vzduchu

Obálka skutečně obsahovala vzkaz ve znění: „Ve svém kufříku mám bombu. Použiju ji, pokud to bude nutné. Chci, abyste seděla vedle mě. Toto je únos.“ Součástí nepříjemného sdělení byl také požadavek na 200 000 amerických dolarů v neoznačených bankovkách a dvě sady padáků, dva hlavní a dva záložní. S pilotní kabinou Cooper dále komunikoval přes letušku. Jakmile spravila kapitána Williama Scotta o situaci, uvědomil Scott letištní kontrolu a ta zase FBI. Zároveň Scott poslal Schaffner zpět za Cooperem, aby vyzvěděla, jestli je bomba opravdová. Cooper její vyzvídání prohlédl, a tak na chvilku otevřel kufřík, v němž byly dvě červené nálože, velká baterie a dráty. Vše vypadalo přesvědčivě.

Čtěte také: První únos letadla po revoluci: Na letišti v Ruzyni zasahovali policisté chaoticky

Když se letadlo přiblížilo k letišti Seattle-Tacoma International Airport, nařídil Cooper pilotovi zůstat ve vzduchu, dokud nebude vše připravené k předání. Na tom pilně pracovali agenti FBI, kteří připravovali bankovky vytištěné v roce 1969. Měly sériové číslo začínající písmenem L a vydala je Federal Reserve Bank of San Francisco. Agenti všech 10 000 bankovek vyfotili, aby měli k dispozici čísla, podle nichž zločince později vystopují.

Původně chtěli dát Cooperovi armádní padáky, muž ale trval na civilních s manuálně ovladatelnou pojistkou. Požadovaný typ padáků nakonec našli v místní parašutistické škole. V té chvíli agenti sami netušili, že jeden z padáků, které se mu chystají předat, byl nefunkční maketou používanou při výcviku. Zároveň si muži zákona lámali hlavu úvahami, k čemu Cooper potřebuje tolik padáků. Nejpravděpodobnější bylo, že měl komplice, s nímž se chystá uprchnout, zvažovali ale i možnost, že chce padáky pro posádku.

Vyčkávání a propuštění prvních rukojmích

Muž vystupující pod jménem Dan Cooper mezitím v letadle poklidně popíjel Bourbon a sodovku. Podle letušky Tiny Mucklow, s níž strávil nejvíce času, byl spíše milý a ohleduplný. Jakmile dostal zprávu o tom, že k předávce je vše připraveno, nařídil pilotovi přistát a nechal přinést i jídlo pro posádku. Letadlo na jeho příkaz přistálo a zastavilo na odlehlém místě letiště. Pilot ztlumil světla v kabině pro případ, že by na místě zasahovali odstřelovači.

Jakmile vybraný zaměstnanec Northwest Orient předal výkupné i padáky, Cooper propustil všech 36 cestujících a Florence Schaffner. Na palubě zůstal kapitán Scott s druhým pilotem Bobem Rataczakem, technik H. E. Anderson a letuška Tina Mucklow. Zajatí členové posádky jedli donesené zásoby a technici doplňovali palivo. Situaci náhle zkomplikovala technická závada, kvůli níž se tankování povážlivě zpomalilo. Když akce trvala o 15 minut déle, než by měla, Cooper znervózněl a začal hrozit bombou. Technici celý postup uspíšili a letadlo bylo připraveno ke startu.

Cooper nařídil Scottovi, aby letěl do Mexico City při rychlosti 320 km/h ve výšce 3 000 metrů s vysunutým podvozkem a klapkami pod úhlem 15 stupňů. Rataczak ale namítl, že takhle doletí jen 1 600 km daleko, a tak se Cooper po menší diskusi s posádkou rozhodl letět do Rena v Nevadě. Přitom Scotta instruoval, aby nechal kabinu nenatlakovanou. Tím snížil riziko přetlaku, kdyby chtěl otevřít dveře.

Skok do tmy

Letadlo vzlétlo v 19:40 a Cooper nařídil vedle sedící Tině Mucklow, aby odešla do pilotní kabiny a zůstala tam. Než zmizela za přeponou mezi první a druhou třídou, všimla si, že Cooper k ruce přivazuje cosi jako lano. Později pilot zachytil signál, že se Cooper snaží otevřít zadní dveře. Scott se přes interkom zeptal Coopera, jestli mu může nějak pomoci. Cooper stroze odpověděl, že ne. V kabině se změnil tlak.

V Renu letadlo přistálo ve 22:15 a okamžitě bylo obklíčeno agenty FBI a policií. Dana Coopera však v letadle nenašli. Ještě za letu totiž z letadla vyskočil. Kromě samotného Coopera v letadle chyběly peníze a dva padáky, přičemž jeden pravděpodobně rozřezal, aby do něj ukryl peníze. Zhruba někdy v té chvíli začali vyšetřovatelé opouštět teorii, že Cooper je zkušený parašutista. Ten by totiž sotva vyskočil z letadla v takové výšce, za deště a v naprosté tmě bez jakéhokoli zdroje světla v dohledu, tak jako to udělal Cooper. Jedním z padáků, které v letadle chyběly, byla nefunkční maketa, bylo tedy třeba počítat i s možností, že Cooper padák neotevřel a celou dobu padal volným pádem.

Beze stopy

Odvážná a na pohled nesmyslná loupež se stala pro tisk soustem. V rámci komunikačního šumu mezi bezpečnostními složkami a novináři bylo jméno Dan Cooper zkomoleno, pro veřejnost se tak stal D. B. Cooperem. Místo jeho předpokládaného dopadu prohledávaly stovky vojáků, žádné stopy se ale nenašly. Ani vypisování odměn, ani mediální popularita nevedly k dopadení nebo aspoň ztotožnění muže, jenž podivný plán provedl. První důležitá stopa se objevila v roce 1978 v oblasti, kde se předpokládal Cooperův seskok. Byl to plakát s instrukcemi, jak otevřít záďové dveře Boeingu 727. Plakát pocházel z uneseného letadla. V roce 1980 našel osmiletý Brian Ingram 5 880 dolarů ve dvacetidolarových bankovkách na břehu Columbia River. Podle sériových čísel pocházel svazek bankovek z řečeného letadla.

Téměř 40 let po události se FBI pokusila případ otevřít znovu, když 31. prosince 2007 zveřejnila dosud utajená fakta, mezi nimi i nákresy či celou lapálii s falešným padákem. Jelikož zveřejnění neosvěžilo paměť žádnému důležitému svědkovi, uzavřela roku 2016 FBI případ definitivně. Ačkoli se Cooperovo tělo nikdy nenašlo, oficiálně agentura předpokládá, že únosce během svého bizarního úniku zemřel.

Zločinec známý jako D. B. Cooper se stal nejen atraktivní součástí historie a konspiračních teorií, jak uvidíte v pořadu Dešifrované konspirace na Prima Zoom, ale také výraznou složkou popkultury. Událost je důležitým dějovým prvkem v komedii Nekecej a pádluj, v seriálu Loki je jeho počínání přisouzeno nadpřirozené entitě, a stal se dokonce jednou z hlavních postav seriálu Útěk z vězení.

Zdroje: Crime Museum / Encyclopedia Britannica

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom