Záhada vlčího dítěte: Kašpar Hauser se podivně zjevil i zemřel

Jen málokterý příběh má nerozluštitelnou záhadu jak na svém začátku, tak na svém konci. V případě Kašpara Hausera, kterému se v Německu přezdívalo vlčí dítě, tomu tak ale je.

„Zde leží Kašpar Hauser, záhada své doby. Původ neznámý, smrt tajuplná.“ Tak zní překlad latinského nápisu, jenž zdobí jeden z náhrobků městského hřbitova v bavorském Ansbachu. Tento nápis je velice přesný, až na jediný detail: Hauser nebyl jen záhadou svojí doby, ale hlavy odborníků zaměstnává dodnes.

Naposledy v roce 2018, kdy se s pomocí analýzy DNA vědci pokoušeli zjistit, zda vývojově zaostalý chlapec mohl být ve skutečnosti urozeného původu. Také se šetřilo, zda ho jeho věznitelé nedrželi pod zámkem, aby si nenárokoval trůn. Výsledky byly ovšem neprůkazné, záhada tudíž žije dál.

Zanedbaný chlapec

Kašpar Hauser se jednoho dne, konkrétně 26. května 1828, objevil v ulicích Norimberku. Neměl s sebou nic, jen dva dopisy. První byl pro kapitána místní eskadrony jezdeckého pluku. Muž, který se popsal jako Hauserův opatrovník, v něm vylíčil, jak chlapce naučil číst a psát a vedl ho ke křesťanské víře. Činil tak ale způsobem, aby nikdo nevěděl, že chlapce vychovává. Podle dopisu si chlapec přál stát kavaleristou.

Mohlo by vás zajímat: Skutečný příběh Krásky a zvířete by Disney nenatočil. Romance slavného vlčího muže byla z půlky hororem

Druhý dopis měl být od chlapcovy matky, adresovaný předchozímu opatrovníkovi, analytici ale později zjistili, že autory obou psaní je jedna a táž osoba.

Hauserovi bylo tehdy zhruba 16 let, vývojově byl ale velice pozadu. Kromě výkřiků „kůň“ a naučené věty „chci být kavaleristou jako můj otec,“ moc nemluvil. Napsat uměl jen své jméno. O to větší překvapení všechny čekalo, když se (poté, co ho po několika měsících konečně propustili z vazby) pod dohledem určeného opatrovníka naučil během několika týdnů výborně číst i psát. Brzy začal vyprávět podivné příběhy, v nichž popisoval dětství strávené v malém, temném pokoji, v němž spal na slámě a byl neznámým člověkem krmen chlebem a vodou.

Voda prý někdy chutnala hořce a chtělo se mu po ní spát. Když se druhý den probudil, měl ostříhané nehty i vlasy. Zároveň mu byla vyměněna podestýlka.

Napadení

V Německu se Hauser stal senzací. Říkali mu vlčí dítě, protože si nejdřív mysleli, že jde o nějakého polodivokého jedince. Nakonec se ho ujal učitel a filozof Friedrich Daumer, a učil ho všechno možné. Taky na něm ale prováděl různé experimenty.

Daumer objevil, že má Hauser výtvarné nadání, ale také jeho sklony k lhaní. Dokonce se kvůli tomu velice pohádali. Jen o pár dní později, 17. října 1829, Hausera našli ve sklepě Daumerova domu s ošklivou ránou na hlavě. Kašpar tvrdil, že ho tam napadl jakýsi neznámý jedinec, údajně tentýž muž, který ho prve přivedl do Norimberku. Krvavé stopy nicméně vedly už od Hauserova pokoje a lidé měli podezření, že Hauser neříká pravdu. Mnozí vinili Daumera.

V dubnu 1830 se záhadný útok opakoval. Tentokrát přímo v Kašparově pokoji vystřelil někdo z pistole. Chlapec skončil se střelnou ranou v nemocnici. Po probrání přišel s historkou, jak zbraň omylem shodil, když hledal knihu v knihovně, načež ona sama vystřelila. I na tohle vysvětlení se většina lidí tvářila dost skepticky.

Záhadná smrt a M. L. Ö.

Hauserovi kvůli podezřením přidělili nového opatrovníka. Baron von Tucher ale zanedlouho litoval, že se chlapce ujal. Nechal se slyšet, že Hauser neustále lže a není s ním lehké pořízení. A tak Hausera opět poslali jinam, se stejným výsledkem.

Přečtěte si také: Záhada krysího krále: Obskurní spletenec nahání hrůzu už stovky let. Co všechno o něm víme?

Jeho poslední opatrovník, Johann Georg Meyer, už s Hauserovým lhaním počítal. Jejich vztah nebyl kvůli tomu moc vlídný. Netrval ale dlouho. 14. prosince 1833 Hauser doklopýtal domů s těžkým zraněním – bodnou ranou v hrudníku. Policie na místě, kde ho podle jeho slov napadl neznámý muž, našla fialovou kabelku s krátkým dopisem podepsaným M. L. Ö. „Hauser vám může říct, kdo jsem a jak vypadám. Pocházím z bavorského pohraničí na řece…“ V psaní byla pravopisná chyba, kterou Hauserovi opatrovníci dobře znali. Chlapec ji totiž dost často sám dělal.

Kašpar Hauser na následky tohoto zranění o tři dny později zemřel. Bylo mu 21 let.

Kdo stvořil Hausera?

Že se objevily konspirační teorie o jeho původu, tomu se snad ani nemůžeme divit. Lidé měli zkrátka zoufalou touhu tenhle podivuhodný příběh rozklíčovat… My, kdo se rádi držíme nohama na zemi, se ale bohužel nemáme moc o co opřít. Jisté je jen jedno. Každý, kdo Hausera poznal, o něm tvrdil, že neustále lže. A v současnosti je také jasné, že Hauser musel lhát o tom, jak vyrůstal. Minimálně proto, že by bez slunečního svitu trpěl vážným nedostatkem vitamínu D, a to by ho poznamenalo nejen duševně, ale také fyzicky – bavíme se tu například o nevyhnutelných deformitách kostí.

A co se týče jeho záhadných zranění, i u těch existuje víc než důvodné podezření, že si je mohl způsobit sám. Je tak možné, že Kašpara Hausera stvořil Kašpar Hauser sám.

Zdroj: Live Science

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom