Opravdové UFO? „Příšeru z nebes“ viděly tisíce lidí, sovětská vláda přišla s vysvětlením

Přísně tajné projekty UFO: Odtajněno S1 (5) – Petrozavodský incident

Zatímco většina pozorování UFO zůstává v říši spekulací a nepodložených svědectví, jeden konkrétní případ naopak prakticky nejde popřít. Incident, kterému přihlížely stovky až tisíce lidí, se ale neodehrál ve Spojených státech, kde je fenomén populární, ale přímo v Sovětském svazu.

Pozorování UFO zde přitom nebylo nijak neobvyklé, už od roku 1953 zaznamenával Sovětský svaz přítomnost podivných objektů v ruském vzdušném prostoru. Za účelem výzkumu tohoto jevu vznikl tajný armádní program s názvem Setka neboli Síť. Dokumenty tohoto programu jsou stále přísně tajné, a tak se můžeme jen dohadovat, k čemu projekt dospěl. Údajně se však stíhací letouny, které se snažily na UFO útočit, dočkaly masivního poškození, a tak měly letky brzy příkaz neútočit, ale pouze pozorovat. V sedmdesátých letech 20. století se ale objevilo něco, co nepozorovali jen piloti stíhaček.

Dotek medúzy

Bizarní úkaz se objevil 20. září 1977 nad ruským Petrozavodskem. Celé město ve 4 hodiny ráno ochromil 100 metrů dlouhý objekt, jehož tvar ze všeho nejvíce připomínal medúzu. Z kulatého světélkujícího předmětu sahaly až na zem zlaté paprsky. Vyděšení občané zmateně přihlíželi, jak objekt pluje nad městem, a jejich děs znásobil fakt, že jej doprovázejí výpadky elektřiny a poruchy spalovacích motorů. Věc plula až nad Oněžské jezero, tam se změnila v půlkruh a následně beze stopy zmizela. Celá událost trvala 10–12 minut.

Druhý den byl úžasného zjevení plný tisk. V Helsinkách se psalo o zářící kouli, podivný objekt zaznamenali i piloti letící nad Kodaní. Objevovala se svědectví nejen občanů města, „medúzu“ zaznamenali námořníci, vojáci, letečtí dispečeři, dokonce i hydrometeorologická stanice, jejíž ředitel se nechal slyšet, že nikdy nic takového neviděl. Po Sovětském svazu se začaly šířit fantastické spekulace od mimozemské invaze až po americký jaderný útok. Východní blok byl pořádně zmatený a bylo potřeba dodat odpovědi. Proto byla ustavena vyšetřovací komise, která je měla nalézt.

Čtěte také: UFO nejsou jen mimozemšťané. Může to být čínská špionáž nebo tajné projekty, tvrdí vědec

Závěr komise mohl veřejnost uspokojit, pro sovětské politbyro však představoval spíše trapnou situaci. Z vyšetřování vyplynulo, že bizarní atmosférický jev způsobil start rakety Vostok, jež měla na oběžnou dráhu vynést špionážní družici Kosmos 955. Bylo trochu nešťastné, že se Sovětskému svazu až tak moc nepovedla utajit špionážní akce, přiznání nicméně bylo lepší než čelit panice stran veřejnosti. Otázkou zůstává, zda skutečně můžeme oficiální verzi věřit. Není totiž jednoduché si představit, že podobný jev způsobil start rakety, navíc je tu podivuhodná skutečnost, že ještě několik let po incidentu docházelo v oblasti k enormnímu nárůstu počtu vodních řas.

Zdroje: Academic Accelerator/NY Times

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom