UFO nad USA viděly a natočily desítky lidí. Guvernér přiznal smyšlené vysvětlení

Přísně tajné projekty UFO: Odtajněno S1 (2) - Světla nad Phoenixem

Pozorování podivných jevů na obloze se často objevuje jako důkaz toho, že vyšetřování paranormálních jevů má určitý smysl. Zároveň se ale často stane spíše potvrzením opaku, protože se obvykle vynoří banální vysvětlení, po němž se atmosféra tajemna definitivně vypaří. S případem podivných světel nad americkým Phoenixem je to ale trochu složitější.

První hlášení o nezvyklé události přišlo 13. března 1997 v 18:55 místního času z amerického Hendersonu. Místní občan spatřil na obloze tmavý objekt ve tvaru písmene „V“ s pěti jasnými světly. Podle jeho výpovědi byl objekt velký jako Boeing 747. Předmět se pohyboval k jihovýchodu a vydával tichý svištivý zvuk.

Uklidňující konference

Další desítky svědectví přicházely z Pauldenu, Prescottu a Dewey-Humboldtu a začaly se objevovat i videozáznamy. Světla objektu, který zastiňoval hvězdy, prý připomínala spíš hořící plyn než reflektory. Od půl deváté do půl jedenácté v noci se navíc objevil další podivný jev, řada jasných světel nad západním obzorem. Na místo byly vyslány dvě stíhačky, jedné ale začal selhávat radar a pilot druhé jen bezmocně sledoval, jak světla mizí za vrcholky pohoří Sierra Estrella. Celé Spojené státy americké došly k nejjasnějšímu závěru – mimozemské návštěvě. Jak ale uvidíte v pořadu Přísně tajné projekty UFO: Odtajněno, stát Arizona přispěchal s vysvětlením.

Čtěte také: Eliška a Damián: 7 věcí, které by do seriálu přidal každý fanoušek sci-fi

Tehdejší guvernér Arizony John Fife Symington uspořádal tiskovou konferenci, aby celou věc vyjasnil. Na konferenci vystoupil muž v kostýmu tradičně zobrazovaného mimozemšťana, který se odmaskoval coby zaměstnanec Symingtonova úřadu. Ve značně uvolněné atmosféře Symington odhalil, že událost byla výsledkem vojenského cvičení, v jehož rámci vypálila letadla Fairchild A-10 Thunderbolt II. několik světlic. Nestalo se tedy nic, co by nešlo racionálně vysvětlit. O deset let později, kdy už Symington nevykonával úřad guvernéra Arizony, však poskytl novinám rozhovor, kde přiznal šokující skutečnost. Celá tisková konference byla pouze pro uklidnění veřejnosti. Symington, a vlastně nejspíš ani nikdo jiný, nemá nejmenší tušení, co se tenkrát stalo.

Zdroje: Gale / Phoenix New Times

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom