UFO nad školou a nervózní armáda. Jak si Austrálie prožila vlastní Akta X

Blízká setkání u protinožců S1 (4) – Westallské UFO

I Austrálie má poměrně dost svých nevyřešených záhad a konspirací, které dodnes nedávají záhadologům spát. Jednou z nich je případ podivného létajícího objektu, jenž v šedesátých letech 20. století vyděsil celou jednu střední školu.

Středa 6. dubna 1966 vypadala jako úplně obyčejný den, dokud si studenti a učitelé z Westallské střední školy v Melbourne nevšimli jedné podivné věci. Šedý nebo stříbřitě zelený talíř s lehce fialovým odstínem klesal ke střeše školní budovy. Na nevšední věc se přišli podívat studenti i učitelé, napjatí, co bude objekt dělat dál. Předmět ale přeletěl školu a zmizel za blízkými stromy. Zhruba o 20 minut později se zase vynořil, rychle vystoupal a zmizel směrem k severovýchodu. Podle některých svědků objekt pronásledovalo několik cizích letadel.

Příliš důrazné utajení

Do 40 minut byla oblast obsazena armádními složkami. Média psala o incidentu tak, že osazenstvo školy vidělo vodní balón. V zásadě málokdo psal o události tak, jako by šlo o UFO. Svědkové tehdejší události si například v pořadu Blízká setkání u protinožců na Prima ZOOM stěžují na to, že jejich svědectví nikdo nebral vážně. Navíc se po letech ozval jeden z tehdejších učitelů, Andrew Greenwood, jenž vojáky zajištěnou oblast znal natolik dobře, aby našel v zabezpečení skulinu. Údajně viděl trávu uválenou do tvaru kruhu. O svých poznatcích mluvil s novináři, a právě proto mu podle jeho slov o dva týdny později zaklepali na dveře dva lidé, údajně členové bezpečnostních složek.

Zatímco jeden muž byl oděný v civilu, druhý měl na sobě uniformu letectva, a oba dva se jej snažili svorně přesvědčit, že viděl něco jiného, než si myslel. Údajně mu navíc pohrozili zničením kariéry, pokud bude o incidentu mluvit dál. Zdá se ale, že na celé věci bude něco více než krytí mimozemské návštěvy. Publicista Keith Basterfield spojuje událost s projektem HIBAL.

Čtěte také: Sledujte speciál: UFO – Nová svědectví. Existují mimozemšťané, nebo jsme ve vesmíru sami?

Projekt HIBAL představoval způsob, jak zabezpečit zemi po britských jaderných testech v oblasti Maralinga v 50. a 60. letech 20. století. Spočíval ve vypuštění balonů vybavených pro sběr dat k monitorování úrovně radiace nad danou oblastí. Podle Basterfielda se mohl nad Westallskou střední školou zjevit právě takový balon, jehož vítr zanesl mimo kurz. Popis tajemného plavidla se v některých bodech shodoval s podobou balonu a dává smysl, že přísně tajný projekt chtěla armáda udržet pod kontrolou. Samozřejmě je zvláštní, že se o to zřejmě snažila poněkud hysterickým způsobem.

Zdroje: 9news/Daily Mail

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom