27. května 2023 06:00

Vládli Mayům mimozemšťané? Zvláštní vyobrazení panovníka má ukazovat vesmírnou loď

Vetřelci dávnověku S13 (10) – Vesmírná loď krále Pakala

Hrobka legendárního mayského vládce Pakala ukazuje zvláštní výjev, který nedá záhadologům a konspirátorům spát.

Teorie starověkých astronautů patří k nejoblíbenějším konspiračním narativům, dodávajícím určitou atraktivní tajemnost některým otázkám, které se dotýkají dávné historie. V různých mýtech i kusých historických záznamech se objevují prvky, v nichž vědomě i podvědomě hledáme paralely s tím, co známe ze současného světa nebo vědecko-fantastické fikce, a tak máme dostatek podkladů pro vytváření hypotéz o mimozemských civilizacích, které v dávných dobách utvářely náš svět, aby to po nějakém čase zcela nevysvětlitelně vzdaly. Podobná teorie se váže i k mayské civilizaci, konkrétně k hrobce jejího nejznámějšího vládce.

Hrobka vládce Pakala, jehož celé jméno K’inich Janaab Pakal doslova znamená Velký sluneční štít, byla objevena archeologem Albertem Ruz Lhuillierem v roce 1948 v obřadním městě Palenque. V největším městě mayské říše prohledával pyramidu známou jako Chrám nápisů, až v něm našel jistý hrob. Desku sarkofágu zdobily tesané reliéfy, jejichž význam se později přeložil jako „Dům u devíti nabroušených kopí.“ Reliéfy na víku znázorňují devět válečníků, devět mayských bohů. Jakmile se experti do sarkofágu dostali, objevili tělo obložené ozdobami a nefritovými figurkami. Až v 70. letech se ukázalo, čí hrob to byl. Senzační objev hrobky vládce Pakala ale přinesl víc otázek než odpovědí.

Božský imperátor Xibalby

Pakal se narodil roku 603 a už ve dvanácti letech se musel ujmout vlády. Stál před ním nelehký úkol – udělat v zemi, kde spolu neustále vedou války městské státy, trochu pořádku. Pakalovi se podařilo mayskou říši sjednotit a stát se nejvýznamnějším vládcem mayské říše. Zemřel v roce 685 ve věku 82 let. Objevení jeho mrtvoly ve vyzdobené hrobce tak znamenalo velký průlom, zvláštní postup vědecké obce ale vyvolal několik pochybností.

V první řadě nebyla zveřejněna žádná fotografie těla, pouze záznam desky jeho sarkofágu. V archeologických kruzích se navíc začínají šířit zvláštní zvěsti, třeba ohledně analýzy zubů a kostí. Podle ní patří tělo čtyřicetiletému muži, což moc nekoresponduje s věkem, jehož se Pakal dožil. Jako panovník samozřejmě mohl mít k dispozici kvalitní potraviny a prostor pro dobrou životosprávu. Veřejnost volala po transparentnosti, té se jí ovšem nedostalo. Spekulací, domněnek a „uniklých informací“ mezitím přibývalo. Proslýchalo se například, že Pakal byl obr, který měl na každé ruce a noze šest prstů, silnou pokožku a kónický tvar lebky. Slavný záhadolog a spisovatel Erich von Däniken, jenž se ve své práci často zabýval teorií starodávných astronautů, zařadil nejasnosti kolem Pakala mezi své podklady. K tomu mu výrazně pomohly reliéfy na víku sarkofágu.

Čtěte také: Putinův exšéf Roskosmosu šokuje: Mimozemšťané jsou skuteční, studují nás jako bakterie

Jak uvidíte v seriálu Vetřelci dávnověku na Prima Zoom, víko ukazuje Pakala na cestě do Xibalby, mayské podzemní říše duchů. Rytina ale sestup ukazuje trochu zvláštně, vypadá to, jako by vládce seděl ve zvláštním mechanismu, který ovládá pákami a pedály, a na obličeji má něco, co vypadá jako kyslíková maska. Není nijak složité obraz interpretovat jako řízení vesmírné lodi, tím spíš, že Mayové byli známí svými znalostmi astronomie. Vědci se dodnes přou o to, zda měla být Xibalbá opravdu umístěna v podzemí nebo ve vesmíru. Význam jejího jména, jež doslova znamená „místo strachu“, nemusí nutně vylučovat ani jedno.

Zdroj: Con Chronicles / Časopis Vesmír

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom