Existuje africká lochneska? Legendární příšera od řeky Kongo straší místní už stovky let

Legenda o Mokele-mbembe, příšeře, která má obývat bažiny afrického Konga, fascinuje dodnes mnoho kryptozoologů. Jiným zase nahání hrůzu, protože na rozdíl od „Nessie“ její přítomnost pro mnohé tvory nekončí dobře…

Mokele-mbembe v ngalštině znamená „ten, kdo zastavuje tok řek“. Název znají mnohé domorodé kmeny nejen z oblasti Konžské demokratické republiky, kde je legenda asi nejvíce oblíbená. Tvorovi, který se pod ním skrývá, přisuzují různé vlastnosti a vzhled. Na základních věcech se ale shodnou: Jde podle nich o monstrum podobné sauropodním dinosaurům. Podle některých vyprávění má také roh.

Svědků mnoho, reálné důkazy žádné

První zprávy o podivuhodné příšeře se do Evropy dostaly v roce 1776 a fascinaci Mokele-mbembe na začátku 20. století přiživily zkazky hned od několika dobrodruhů. Byl mezi nimi například německý kapitán Ludwig Freiherr von Stein, který během expedice v roce 1913 zaznamenal popis tvora od místních průvodců.

Čtěte také: Útěk z vězení se v Kongu změnil v jatka: 129 vězňů nepřežilo, na svobodu se nikdo nedostal

Šedohnědý, velký tvor s dlouhým krkem podle nich často v džungli u ústí řeky Kongo hodoval na výživných liánách s bílými květy a velkými plody, které jsou podle legend oblíbenou potravou tohoto býložravce. To, že se příšera neživí masem, ale neznamená, že není nebezpečná – podle informací, které kapitán von Stein přivezl, zvíře zabije i hrocha nebo slona, když se naštve. Natož člověka.

Potvrdit, že Mokele-mbembe skutečně existuje, zkoušelo mnoho badatelů – třeba kryptozoologové Roy Mackal a James Powell v 80. letech minulého století. Hovořili s mnoha místními lidmi, kteří příšeru údajně viděli na vlastní oči; důkaz ale nepřinesli. Jediné, co našli, bylo pár podezřelých stop. Tvorů by přitom v okolí řeky Kongo a v oblasti jezera Tele mělo existovat poměrně hodně; rozhodně nemá jít o takové solitéry, jako je známá lochneská příšera.

V současnosti proto máme za to, že Mokele-mbembe je a vždycky byla skutečně jen legendou. Možná ji inspiroval jen folklór a možná i různé vyhynulé druhy; na základě živých pozůstatků doby dinosaurů ale s největší pravděpodobností opravdu nevznikla.

Zdroj: UChicago Magazine, Cryptid Archives, ICR.

Video, které jste mohli minout: Záhada krvavého deště má dvě možná vysvětlení. Jedno zahrnuje mimozemské těleso.

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom