9. října 2024 13:40

Tvrdý boj v paneláku očima ukrajinské pěchoty. Video zachycuje válečné scény jako z počítačové hry

Střely svištící prostorem schodiště, granáty házené na nepřítele, úsečné povely do vysílaček. Video není z počítačové hry, ale ukazuje boj o panelové domy v Torecku z pohledu ukrajinských vojáků.

Podle agentury Reuters se bojuje na všech přístupech k Torecku. Ruští váleční bloggeři (včetně skupiny stojící za respektovaným telegramovým kanálem Rybar) uvádějí, že ruské jednotky pokračují v postupu do centra města:

Přečtěte si také: Ničivý výbuch ruské pumy připomíná taktickou jadernou zbraň. Video ukazuje obří zkázu

„Bojuje se v samotném Torecku. Situace je nestabilní, boje probíhají doslova o každý vchod do domu,“ potvrdila mluvčí Operační taktické skupiny Luhansk Anastasia Bobovniková na tiskové konferenci, kterou citovala řada médií – včetně například agentury Reuters nebo anglicky píšícího ukrajinského listu The Kyiv Independent. Podle ní se ruské oddíly probojovávají do středu města od východu podél Centrální ulice.

Toreck čelí zvýšenému náporu Rusů už od června 2024. Ukrajinský generální štáb uvedl, že 7. října podnikly ruské síly 11 útoků na město, v noci na úterý 8. října pak proběhlo 12 dalších pozemních útoků. Město bránili výsadkáři 95. brigády.

Po Vuhledaru další ztracené město?

Toreck se na frontové linii octnul už v roce 2014, kdy separatisté v části Doněcké oblasti na východě Ukrajiny vyhlásili autonomní republiku. Jeho význam jako strategické pevnosti ještě více vzrostl po pádu nedalekého Vuhledaru, který Rusové po tuhých bojích dobyli 2. října 2024.

Mohlo by vás také zajímat: Ukrajinci zničili chloubu ruského námořnictva. Ještě předtím, než stihla vyrazit do války

Město se svými předválečnými 31 000 obyvateli odpovídalo přibližně Písku nebo Chebu. Protože leží v doněcké uhelné pánvi, dominovaly podobně jako ve Vuhledaru zdejšímu průmyslu těžba a další zpracování této energetické suroviny. Z pohledu ukrajinské armády je Toreck významný jako logistický uzel. Jeho dobytím by Moskva zablokovala klíčové zásobovací linie, které spojují týl ukrajinských jednotek bojujících v Doněcké oblasti.

Zdroj: Reuters, The Kyiv Independent

Video, které jste mohli minout: CNN: Žádná mistrná strategie, ale brutální síla. Jak Rusové dobyli ukrajinský Vuhledar?

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom

Posedlost sluncem

Dokumentární / Cestopisný / Historický / Kulturní a společenský