8. října 2024 14:50

Ničivý výbuch ruské pumy připomíná taktickou jadernou zbraň. Video ukazuje obří zkázu

Otec všech bomb, anglicky „Father of All Bombs“ (FOAB) – tak Rusové nazývají svou nejtěžší termobarickou pumu ODAB-9000. Ničivostí se blíží taktické jaderné zbrani.

Těžce zkoušené ukrajinské město Vovčansk ležící v Charkovské oblasti jen pár kilometrů od hranic s Ruskem se stalo cílem mimořádně těžké pumy, jejíž dopad vytvořil masivní hřib typický pro termobarickou bombu. Přestože nejspíš nebyla použita nejtěžší verze, devítitunová ODAB-9000 s ničivostí 44 kilotun TNT, měl útok devastující následky:

Přečtěte si také: Rusové vpadli do dalšího klíčového města. Situace v Torecku je nestabilní, tvrdí Ukrajinci

Vovčansk měl před válkou něco přes 17 000 obyvatel, tedy srovnatelně jako Otrokovice nebo Benešov. Přestože většina místních již uprchla, ve městě se stále drží ukrajinská posádka. Důvod je jednoduchý – řeka Vovča, která městem protéká, zde tvoří přirozenou obrannou linii, o níž se mohou ukrajinští obránci opřít.

Vakuová bomba

Video ukazuje základní fungování termobarické pumy. Ta kombinuje účinnost klasické trhaviny s ničivou silou sekundární exploze vyvolané zapálením extrémně hořlavé látky rozptýlené do okolí primárním výbuchem. Výsledkem není jen několik sekund trvající mimořádně vysoký žár, ale také prudké vyhoření veškerého kyslíku v zasažené zóně a následná imploze způsobující tlakovou vlnu. I proto se termobarickým zbraním říká také vakuové bomby.

Rusko poprvé vyzkoušelo ODAB-9000 v září 2007. Vzhledem k její hmotnosti ale mohou pumu shazovat v podstatě jen strategické bombardéry Tu-160, Tu-95 nebo Tu-22M3 a musejí se při tom dostat přímo nad cíl. V případě Vovčansku by se ale pro Rusko cenné stroje nebezpečně vystavily protiletadlové obraně. Záběry z Vovčansku tak zřejmě ukazují „práci“ lehčí termobarické bomby, jako je třeba jedenapůltunová ODAB-1500.

Zdroj: Kyiv Post, Defence Express

Video, které jste mohli minout: Zdrcující pohled z dronu: Bachmut miluje Ukrajinu, hlásá graffiti. Co zbylo z města soli?

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom

Posedlost sluncem

Dokumentární / Cestopisný / Historický / Kulturní a společenský