12. září 2024 12:15

Sledujte unikátní výstup do volného prostoru živě. Takhle se píše vesmírná historie

Se zatajeným dechem sleduje miliardář a vesmírný vizionář Elon Musk průběh mise Polaris Dawn. V lodi Crew Dragon od společnosti SpaceX se posádka dostala do rekordní výšky 1400 km nad Zemí a nyní se dva její členové chystají v nižší výšce dočasně opustit loď.

Do volného kosmu jako první neprofesionální astronauti v dějinách dobývání vesmíru vystoupí velitel mise miliardář Jared Isaacman a specialistka SpaceX Sarah Gillisová. Výstupy provedou každý zvlášť a budou se u nich vždy přidržovat lodi nebo připojené podpůrné konstrukce pojmenované Skywalker. K modulu je také bude poutat zhruba 3,5 metru dlouhé lano.

Celou operaci, která má proběhnout mezi 12:31 a 12:57 SELČ (čas se může posouvat), můžete živě sledovat zde:

Přečtěte si také: TEST pro astronauty: Zkuste sami přistát s lodí Crew Dragon u Mezinárodní vesmírné stanice

Akce je mimořádně významná z hlediska ostrého testu nových bíločerných skafandrů navržených pro budoucí mise včetně letu na Mars. Loď nemá přetlakovou komoru, takže při každém výstupu dojde k dekompresi kabiny a zbytek posádky tak bude vystaven působení vakua.

Kvůli technické náročnosti bude celá akce trvat zhruba dvě hodiny, přestože vlastní pobyt obou astronautů ve volném prostoru zabere jen 13, respektive 7,5 minuty. Výstupy do volného kosmu dosud absolvovali jen astronauti vládních agentur ze Spojených států, Sovětského svazu a Ruska, Kanady, Číny a ze zemí zastoupených Evropskou kosmickou agenturou (ESA).

Čtyřčlenná posádka

Mise Polaris Dawn po mnoha odkladech odstartovala 10. září 2024 v 11:23 SELČ z Kennedyho vesmírného střediska k pětidennímu letu na vysoké eliptické dráze. Kromě Isaacmana a Gillisové, kteří vystoupí do volného prostoru, jsou na palubě lodi Crew Dragon ještě pilot Scott Poteet a letová specialistka zdravotnice Anna Menonová.

Mohlo by vás také zajímat: Start lodi Crew Dragon se konečně podařil. Posádka zahájila první komerční výstup do kosmu

Vzhledem k vysoké výšce nad Zemí – výše se dostaly jen lodě programu Apollo a například mezinárodní vesmírná stanice (ISS) má průměrnou výšku oběžné dráhy 408 km – se musí astronauté i vybavení mise Polaris Dawn vypořádat také s účinky zesíleného kosmického záření.

Zdroj: ČTK, Space.com

Video, které jste mohli minout: Vesmírní trosečníci z ISS se na Zemi vrátí až v roce 2025: Zpět je vezme loď Elona Muska

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom

Posedlost sluncem

Dokumentární / Cestopisný / Historický / Kulturní a společenský