29. ledna 2024 06:00
Adam Vala

UFO natočené nad Čínou řeší statisíce lidí. Astronomové však nabízejí jednoduché vysvětlení

Začátek roku se pro mnoho obyvatel Číny nesl v poměrně divokém duchu. Na tamější sociální sítí Weibo, která platí za největší v zemi, se začaly objevovat stovky tisíc příspěvků o UFO pozorovaném nejprve nad hlavním městem a později také nad okolními městy a přilehlých regionech.

Lidé popisovali létající objekt jako mlžnou světelnou kouli a postupně zpřesňovali popis jako tři světelné zdroje seřazené do rovnostranného trojúhelníku. Koule se rovněž velmi rychle a neslyšně pohybovala, aby však znenadání zcela zmizela z oblohy, což pozorující zmátlo ještě víc.

Mohlo by vás zajímat: Muskova loď Starship letěla čtyři minuty, potom explodovala. Přesto všichni tleskali

Souběžně s tím se ihned začalo živě spekulovat, o co přesně šlo – zda už mimozemšťané klepou na dvorek Země a zda se má lidstvo obávat inteligentní hrozby z vesmíru. Vskutku, fotografie a videa působí znepokojivě a rozhodně nemají na první pohled jednoznačné vysvětlení. Faktem ovšem je, že to, co Číňané pozorovali nad svými hlavami, byla pravděpodobně raketa SpaceX, resp. zbytek paliva vypuštěný během jejího startu o den dříve.

S touto teorií přišel vědec z Astronomického technologického centra na univerzitě v Pekingu Wang Čuo-siao ve svém vyjádření pro South China Morning Post. Jeho tvrzení odpovídají tzv. „soumrakovému jevu“, který vzniká, když nespálené částice pohonných látek a vody, které zůstaly v parní stopě nosné rakety, zkondenzují, zmrznou a poté expandují v méně hustých horních vrstvách atmosféry. „Kruhový tvar se pravděpodobně vytvořil díky rotaci rakety a uvolňování nepotřebného paliva, aby se raketa dostala na oběžnou dráhu,“ vysvětlil Čuo-siao.

K tématu: Nové záběry UFO? Nad americkou základnou měla proletět záhadná „medúza“, měnila směr i barvu

Teorii s „americkou“ raketou pak vyslovil také astronom z pekingského planetaria a připomněl podobné pozorování 13. září 2023, o němž se později zjistilo, že souvisí právě s podobným mrakem vzniklým rovněž při startu SpaceX. A o rok dříve něco podobného pozorovali také obyvatelé Nového Zélandu, aby se opět prokázalo, že zářící modrý vír vytvořila raketa Falcon 9 několikrát zmíněné společnosti SpaceX. Takže, alespoň prozatím, zachovejte klid.

Zdroj: Daily Mail, South China Morning Post, Think Tank - X

Adam Vala

Populární filmy na Prima Zoom