4. března 2024 16:30

Úžasné video pro sci-fi nadšence: Reálný záběr průletu pozemskou atmosférou

Unikátní záběry natočil vesmírný modul, který ve vesmíru sloužil jako důmyslná laboratoř. Drahocenné záběry z jeho sestupu zpět na Zemi budou spolu s daty analyzovat i NASA a letectvo.

Pro lidi, které fascinuje vesmír, je v dnešní době skutečně radost žít. Pokročilá audiovizuální média totiž dokážou zprostředkovat i podívanou, kterou by si jinak vychutnali maximálně astronauti. A patří mezi ně i následující 27minutový, nezkrácený záznam sestupu ani ne metr velké vesmírné kapsle z oběžné dráhy.

Na videu můžete vidět, jak se modul oddělí od satelitu, plameny, které kolem něj šlehají při průletu atmosférou, i jeho přistání v testovací oblasti v americkém Utahu.

Laboratoř na výrobu léků

Kapsle W1, která úchvatné video natočila, je důmyslné zařízení. Do vesmíru ji vynesla raketa Falcon 9 a pobyla tam celkem 8 měsíců. Modul byl po celou tuto dobu na orbitě, připojený k jednomu ze soukromých satelitů, a sloužil jako testovací vesmírná laboratoř. Po celou tuto dobu se v něm vyráběly krystalky antivirového léku, který se používá při boji s HIV, žloutenkou typu C nebo u závažnějších případů covidu-19.

Mohlo by vás zajímat: Kdybych to věděl, zůstal bych doma. Vesmírný rekordman poskytl nevídaně upřímný rozhovor z ISS

Celá mise se neobešla bez potíží. Modul, který patří soukromé společnosti Varda Space Indrustries, musel zůstat na oběžné dráze o 4 měsíce déle, než se plánovalo. Americké úřady totiž odmítly, aby vstoupil do vzdušného prostoru USA z obav, že by přistání nemuselo dopadnout dobře.

Soukromý satelit firmy Rocket Lab kapsli nicméně udržel bez problémů při životě a nyní si obě firmy mohly tím pádem připsat jedno prvenství. Je to totiž první výrobní mise situovaná ve vesmíru mimo Mezinárodní vesmírnou stanici. Záběry a data z modulu bude nyní analyzovat i NASA.

Zdroj: Varda Space Industries, tisková zpráva Rocket Lab, Quartz

Mohli jste minout: Úspěšná mise. Odysseus po přistání na Měsíci začal vysílat, modul dosáhl i jednoho prvenství

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom