8. ledna 2024 11:10

K Měsíci míří modul s lidskými ostatky, soukromá mise poslouží i NASA

Soukromá společnost vyslala k Měsíci přistávací modul. Cílem je otestovat pro americkou NASA možnosti dopravy vědeckého nákladu na povrch naší oběžnice.

Vulcan Centaur je nosná raketa vyvíjená od roku 2014 americkou společností United Launch Alliance ve spolupráci s vládou USA jako náhrada za dosluhující stroje Atlas V a Delta IV. První start byl původně očekáván v roce 2019. Po téměř pětileté sérii průtahů nakonec raketa poprvé odstartovala 8. ledna 2024 v 8:18 SEČ.

Přečtěte si také: Nová mise k Měsíci přepisuje dvakrát historii. NASA použije unikátní technologii

Raketa Vulcan Centaur je s výškou 61,6 metru a při hmotnosti přesahující 546 tun schopna například k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) dopravit až 24 tun nákladu. Ke startu může použít až šest motorů na tuhé palivo, což usnadňuje manipulaci a předstartovní přípravu.

Při svém prvním startu vynesla raketa úspěšně do vesmíru lunární přistávací modul Peregrine od společnosti Astrobotic technology. Ten má v únoru 2024 přistát na Měsíci v Zálivu viskozity a otestovat tak možnost dopravy vědeckých nákladů NASA na povrch naší oběžnice. Je to vůbec poprvé v historii, kdy se o přistání na Měsíci pokusí soukromá firma, byť formálně pod hlavičkou americké vládní agentury.

Popel na Měsíci

Aktuální mise na palubě nese šest menších vozítek (roverů) od univerzit, soukromých firem, NASA i dalších kosmických agentur. Součástí nákladu je ale i mnohem kontroverznější obsah – jde o zpopelněné ostatky nebo vzorky DNA 69 lidí. K Měsíci je odeslaly společnosti Celestis a Elysium Space, jež poskytují lunární pohřební služby. Mimo jiné by se mělo jednat o ostatky spisovatele sci-fi a autora románu 2001: Vesmírná odysea Arthura C. Clarkea.

Přestože mají ostatky zůstat na palubě modulu a nebudou přímo uloženy na povrchu Měsíce, vyvolává tento krok rozpaky. Protestovali proti němu i příslušníci amerického indiánského kmene Navaho, podle nichž jde o znesvěcení posvátného místa. Indiáni dokonce dopisem americkému ministru dopravy žádali odložení startu a dosáhli i schůzky v Bílém domě. Podle stanoviska NASA ale nemá tato vládní agentura kontrolu nad obsahem nákladu soukromých společností.

Mohlo by vás také zajímat: Tajemná Muskova raketa bez posádky odstartovala do vesmíru. Účel mise úřady nezveřejnily

Jediným mužem, jehož popel je pohřbený na Měsíci, je americký astronom a geolog Eugene Shoemaker, spoluobjevitel komety Shoemaker–Levy 9. Shoemaker tragicky zahynul při dopravní nehodě v roce 1997, když v Austrálii pátral po dosud neobjevených impaktních kráterech meteoritů.

Zdroj: AP, CNN

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom