4. května 2023 06:00
Adam Vala

Nové vesmírné záběry Země jsou naprosto ohromující. Prohlédněte si bouřky, polární záři i stmívání

Z vesmírné stanice přišel téměř hodinový záznam, v němž uvidíte bouřky, polární záři i stmívání. Pohodlně se usaďte a nechte se okouzlit krásou naší vlastní planety.

Země je fascinující planeta. Už jen proto, že v celé sluneční soustavě není žádná, která by se jí podobala. A ta nejbližší, obíhající hvězdu Proxima Centauri, je biliony kilometrů daleko. Většina z lidí nicméně vnímá Zemi jako prostor kolem nás, čas od času spatří povrch z letadla, ale tam zkušenost s jakýmkoliv nadhledem končí. Astronauti na Mezinárodní vesmírné stanici však mají možnost sledovat Zemi z docela jiné perspektivy a NASA se již poněkolikáté rozhodla sdílet tento pohled se všemi ostatními.

K tématu: Vesmír řídí neznámá síla. Podívejte se, jak drží galaxie pohromadě

Začátkem roku 2023 bylo na oficiálních kanálech NASA zveřejněno video se vcelku přímočarým názvem Earth in 4K. Tedy Země v rozlišení 4K. Sledovat můžete téměř hodinu velmi detailních záběrů, které pořídila 67. a 68. expedice na zmíněné stanici. Z výšky kolem 400 kilometrů, v níž se stanice pohybuje, lze velmi dobře vidět jednotlivé kontinenty, rozpoznávat horské masivy, řeky nebo jednotlivé státy a samozřejmě si užít řady dalších pozoruhodných fenoménů.

Několikrát můžete spatřit například polární záři, ve videu je vidět také rozsáhlá bouřka s mnoha blesky, nechybí samozřejmě ani pohled metropole zářící do noci a uvědomit si také můžete, jak tenkou vrstvu vlastně tvoří atmosféra proti zbytku planetární hmoty. Video je samozřejmě několikanásobně zrychleno, ale není problém si jej zpomalit, třeba když ISS prolétá nad Evropou. Jak už nicméně zaznělo výše, není to poprvé, kdy NASA podobné video zveřejnila, což odhaluje pohled do oficiální galerie, kde se nacházejí také třeba dlouhé záběry Měsíce nebo Slunce.

Zdroj: NASA

Adam Vala

Populární filmy na Prima Zoom