17. prosince 2023 06:00

Co sledovat na noční obloze v roce 2024? Velký přehled slibuje tajemnou kometu nebo zatmění Měsíce

Sluneční erupce (Zdroj: NASA Goddard)

Rok 2024 přinese meteorické roje, polární záře, částečné zatmění Měsíce, vzácný zákryt Saturnu Měsícem, a dokonce i slibnou kometu.

Noční obloha nabízí nespočet úkazů, které stojí za pozornost. Vybrali jsme z nich ty, které budou vidět pouhým okem. I tak doporučujeme vzdálit se co nejvíc od světelných zdrojů a vychutnat si krásu vesmírného představení v přírodě.

Přečtěte si také: K Zemi se řítí vzácná nazelenalá kometa. Nepropásněte šanci ji vidět

Leden: Měsícem oslabené Kvadrantidy

Téměř pravidelně každý kalendářní rok začíná z astronomického hlediska jedním z nejbohatších meteorických rojů – Kvadrantidami. Roj je aktivní přibližně od 1. do 10. ledna s vrcholem v noci ze 3. na 4. ledna 2024. Bohužel nebude pozorování přát Měsíc, který najdeme v noci maxima v souhvězdí Panny a bude na obloze svítit už od půlnoci, kdy vyjde nad východní obzor, až do úsvitu, tedy přibližně do 6. hodiny.

Březen: Krása zvířetníkového světla

Nejlepší jarní období pro vyhlížení zvířetníkového světla nastane v roce 2024 mezi 27. březnem a 10. dubnem. V té době jej pozorujte po soumraku nad západním obzorem pokud možno daleko od měst, je totiž asi 70x slabší než obloha v přezářených velkoměstech.

Zvířetníkové světlo se táhne podél ekliptiky (roviny zemské dráhy, která se na obloze pomyslně promítá do zvířetníkových souhvězdí – odtud jeho název) a jedná se o prach v okolí Slunce soustředěný do rozsáhlého disku, na který se ze Země díváme z boku a který rozptyluje sluneční záření.

Duben: Zatmění Slunce na západní polokouli a setkání planet

Pro milovníky vzácných úkazů příroda 8. dubna 2024 nabídne poprvé od roku 2009 vzácně dlouhé úplné zatmění Slunce, které se navíc odehraje za maxima sluneční aktivity. Pozorovatelé v Česku ale budou mít smůlu, úkaz trvající 4 minuty a 28 sekund bude vidět jen na západní polokouli nad Tichým oceánem, v Kanadě, USA a Mexiku.

Vynahradit nám to může série blízkých setkání planet a Měsíce. Za soumraku 10. dubna 2024 okolo 21. hodiny SELČ se nad západním obzorem bude pozvolna zjevovat těsné přiblížení jasné planety Jupiter a Měsíce ve fázi úzkého srpku. Pozoruhodné nebeské setkání se ale odehraje i o několik hodin později za rozbřesku 11. dubna 2024 krátce po 5. hodině ranní SELČ. Velmi nízko nad východojihovýchodním obzorem bude možné za ideálních povětrnostních podmínek dát najít planety Mars a Saturn, které bude dělit úhlová vzdálenost pouhého 0,5°. Na podobně těsnou vzdálenost se na obloze zdánlivě přiblíží i Jupiter a Uran, dojde k tomu 20. dubna po 21. hodině SELČ.

Květen: Pozdrav z Halleyovy komety

V noci z 5. na 6. května 2024 časně ráno můžete na obloze pátrat po meteorickém roji η-Aquaridy (nebo také Eta-Aquaridy) vyvolaném ledo-prachovými zrnky z periodické komety 1P/Halley. Souhvězdí Vodnáře, v němž radiant roje leží, vychází ve druhé polovině noci jen nízko nad obzor a vidět bude kolem deseti meteorů za hodinu. Skutečnost, že jde o pozůstatek slavné komety, která se ke Slunci vrátí až v roce 2061, ale čekání na „padající hvězdu“ bohatě vyváží.

Červen a červenec: Kouzlo nočních oblak

I v létě 2024, především v červnu a v červenci, bude možné spatřit mrazivou krásu nočních svítících oblak (NLC), které úzce souvisí s meteorickým prachem a kolísáním sluneční aktivity. Ta bude v roce 2024 vysoká s očekávaným maximem v roce 2025. Oblaky jsou pozorovatelné mezi 22. hodinou a půlnocí nebo ráno mezi 2. a 4. hodinou, a to vždy nad severozápadním až severovýchodním obzorem.

Srpen: Fascinující Perseidy a setkání planet

Nejočekávanějším meteorickým ohňostrojem roku jsou Perseidy. Maximum roje, za nímž stojí kometa 109P Swift-Tuttle, vychází v roce 2024 na večerní hodiny 12. srpna zhruba v 18 hodin SELČ. Perseidy ovšem nejsou aktivní jen v noci maxima, jejich aktivita začíná už ve třetí dekádě července a končí v závěru srpna. Vyplatí se tedy pozorovat zejména v týdnu před maximem, tedy přibližně od 5. srpna 2024, a to vždy v časných ranních hodinách – nejvíce meteorů je vždy vidět ráno mezi půlnocí a 5. hodinou ranní).

K velmi vzácnému nebeskému úkazu dojde v noci ze 14. na 15. srpna. Jasné planety Jupiter a Mars se na obloze úhlově přiblíží na vzdálenost 18 úhlových minut, což je asi polovina úhlového průměru Měsíce v úplňku. Přiblížení planet bude vidět i při pohledu pouhýma očima a nepůjde jej přehlédnout ani z měst.

Září: Částečné zatmění Měsíce

V časných ranních hodinách ve středu 18. září se dočkáme částečného zatmění Měsíce. Zatmění bude vidět v celém průběhu v západní polovině Česka. Při maximální fázi ve 4 hodiny 44 minut SELČ se ponoří měsíční kotouč do jižní poloviny zemského stínu 8,5 procenty svého průměru. V té době bude ležet 18° vysoko nad západojihozápadním obzorem v souhvězdí Ryb. Částečné zatmění potrvá 1 hodinu 3 minuty.

Říjen: Kometa na obloze

Jedním z nejzajímavějších a nejočekávanějších nebeských úkazů roku 2024 by mohla být kometa s nevábným označením C/2023 A3 Tsuchinshan-ATLAS. V pátek 27. září 2024 proletí kometa přísluním, nejblíže ke Slunci se octne v našich večerních hodinách na vzdálenost 0,391 astronomické jednotky.

K Zemi se kometa nejvíce přiblíží 12. října odpoledne, a to na vzdálenost 0,472 astronomické jednotky (necelých 44 milionů km, tedy zhruba 184krát dál, než je od nás Měsíc). Toho dne bychom ji mohli vyhlížet velmi nízko nad obzorem už za pokročilého soumraku a v případě její vysoké jasnosti si ji vychutnat už prakticky v plné kráse. Nejzajímavější období pro pozorování komety pak bude probíhat až do konce října 2024, kdy se kometa sice bude od nás vzdalovat, na obloze pozvolna slábnout, ale zároveň se bude vzdalovat od Slunce a přesouvat na tmavou oblohu.

Mohlo by vás zajímat: Záhadné objekty nedávají astronomům spát. Podívejte se na „mimozemské“ objevy

Prosinec: Jupiterova záře a Geminidy

V sobotu 7. prosince 2024 ve 21:50 SEČ se „královská“ planeta Jupiter octne v tzv. opozici se Sluncem. Bude tedy na opačné straně oblohy než Slunce, vycházet bude za soumraku, zapadat za rozbřesku, nejvýše nad obzorem bude o půlnoci. V této době bude Jupiter také nejjasnější, neboť díky efektivnímu zpětnému rozptylu slunečného záření bude velkou část slunečního světla dopadajícího na jeho povrch „posílat“ právě našim směrem. Jupiter najdeme jako nepřehlédnutelný objekt vysoko v souhvězdí Býka, a to i v přesvětlených městech.

Posledním pravidelným meteorickým rojem roku jsou Geminidy. Jejich maximum nastává v noci ze 13. na 14. prosince ve 2:00 SEČ v době kulminace Blíženců. Na rozdíl od prosince 2023 bude v roce 2024 pozorování rušit Měsíc, takže meteorů bude vidět méně.

Zdroj: Astrofyzikální progresy z Opavy, Space.com

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom