11. září 2023 18:00

K Zemi se řítí vzácná nazelenalá kometa. Nepropásněte šanci ji vidět

Nově objevená kometa C/2023 P1 Nišimura se řítí k Zemi a nejspíš bude vidět pouhým okem. Naposledy ji mohli pozorovat současníci Petra Voka z Rožmberka, její odhadovaná oběžná doba je totiž 434 let.

Nazelenalou kometu C/2023 P1 jako první zachytil na svých snímcích začátkem srpna japonský amatérský astronom a fotograf Hideo Nišimura, podle nějž je také nazvaná. Není to jeho první úlovek – v minulosti objevil už dvě komety, tato je jeho třetí.

Přečtěte si také: Výjimečná kometa se vrací k Zemi po 50 000 letech. Kdy a jak ji můžete pozorovat?

K lovu komet Nišimura používá Canon 6D s 200mm teleobjektivem f/3 na paralaktické montáži. Při snímání sází na relativně krátké 15sekundové expozice. Komety si všiml na snímcích z 12. srpna 2023, dohledal ji ale také na snímcích z 11. srpna.

Nišimurův úspěch je tím cennější, že drtivou většinu nových objektů na hvězdné obloze dnes zachytí velké profesionální dalekohledy dávno před tím, než se dostanou na dohled amatérských astronomů. Nišimura přitom využil časové mezery těsně před východem slunce, kdy velké dalekohledy obvykle neoperují.

Kdy bude kometa na obloze vidět?

Pozorování komety C/2023 P1 bude vyžadovat nejen přípravu, ale také určitou dávku štěstí. Kometa se řítí ke Slunci a v periheliu se ocitne 17. září 2023, přičemž bude k naší hvězdě blíž než Merkur. Už o pět dní dříve se ale přiblíží na nejkratší vzdálenost k Zemi, a to na bezpečných 125,4 milionu kilometrů. To je asi 84 % vzdálenosti Země od Slunce.

Příležitost vidět kometu C/2023 P1 pouhým okem bude od 12. září na východě nízko nad obzorem v souhvězdí Blížence. Mnohem jistější ale bude použít jakýkoliv dostupný dalekohled. Kromě čisté oblohy bez světelného znečištění a pochopitelně bez mraků bude nutné pro pozorování komety buďto zůstat déle vzhůru, anebo si naopak přivstat a sledovat ji ideálně kolem 4. hodiny ráno. Aktuální jasnost komety můžete sledovat zde.

Mohlo by vás také zajímat: Meteorický roj Perseidy dosáhl svého maxima. Pozorování může ztížit oblačnost a Měsíc

Kometa C/2023 P1 sice dosud zůstávala nepozorovaná, může ale souviset s meteorickým rojem Sigma Hydridy, který je aktivní od 22. listopadu do 18. ledna (s vrcholem kolem 30. listopadu). Mohlo by totiž jít o led a prach vyvrhnutý při poslední návštěvě vnitřní sluneční soustavy v roce 1589.

Zdroj: IFL Science, Astro.cz

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom