15. listopadu 2022 16:19

NASA konečně míří na Měsíc: Sledujte živě start mise Artemis. Odložení by přineslo vážné problémy

Nová nosná raketa SLS s lodí Orion na palubě prověří klíčové systémy pro návrat člověka na Měsíc.

V rámci mise Artemis I posílá NASA k Měsíci loď Orion, v níž budou v příštích letech létat čtyřčlenné posádky na oběžnou dráhu naší oběžnice a nakonec zde i přistanou. V kabině lodi, která má v příštích 42 dnech urazit 450 000 kilometrů a pak se vrátit na Zemi, jsou zatím jen upravené figuríny.

NASA odpočítává poslední hodiny do startu, který je plánován na středu 07:04 SEČ. Živý přenos z Kennedyho vesmírného střediska na Floridě můžete sledovat ZDE:

Několikrát odložený start

První start rakety SLS byl plánován už na prosinec 2016, od té doby ale byl z nejrůznějších důvodů celkem 17krát odložen. Poslední ostrý pokus o start z Mysu Canaveral byl zrušen 3. září 2022, když NASA ohlásila potíže s únikem paliva při tankování.

Do startovních plánů NASA naposledy zasáhla subtropická bouře Nicole, která udeřila na Floridu 11. listopadu. I přes nepříznivé počasí se americká vesmírná agentura rozhodla nechat nosnou raketu SLS na historické startovací rampě 39B a start pouze posunula o dva dny na 16. listopadu 2022.

Pokud raketa neodstartuje, přicházejí v úvahu další termíny 19. a 25. listopadu. Raketa SLS ale nemůže na startovní rampě vyčkávat donekonečna. Jak upozornil server TechAint, 9. a 14 prosince 2022 vyprší životnost dvěma 53metrovým boosterům, které zajišťují raketě při startu až 75 procent tahu.

ZDROJ: Space.com

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom