24. ledna 2024 06:00
Adam Vala

Japonsko vyrábí laser, kterým bude střílet do vesmíru. Zatím naráží na problémy

Uhodnete, co bude cílem? Ze snah společnosti EX-Fusion může těžit celé lidstvo, učit se od ní budou moci hlavně popeláři.

Jedním z narůstajících, ale pro lidi na Zemi spíše neviditelných problémů, je množící se odpad na oběžné dráze naší planety. V bezprostřední blízkosti Země je stále dostatek místa na nejrůznější satelity či sondy, ale vesmírný odpad se začíná vršit a v budoucnu by mohl řadě soukromým, komerčním i vědeckým projektům velmi potrápit život. Japonská společnost EX-Fusion se proto rozhodla vyvinout laser, kterým bude vesmírné haraburdí sestřelovat, nepůjde ale o žádné Hvězdné války.

K tématu: Vesmírný odpad nebo hořící raketa? Lidé s úžasem sledovali roj ohnivých koulí na nebi

EX-Fusion odlišuje od ostatních společností, které se na problém oběžné dráhy Země soustředí už delší dobu, přístup k samotnému řešení problému. Zatímco například tokijský startup Astroscale Holdings chce vesmírné smetí čistit přímo pomocí satelitu, EX-Fusion počítá s pozemním využitím baterie laserů. Za tímto účelem se spojuje s australskou společností EOS Space Systems, která je dodavatelem technologie pro detekci kosmického odpadu, a společně budou v počáteční fázi projektu cílit na sledování kusů menších než 10 centimetrů.

Brždění namísto sestřelování

Takhle malé úlomky nefunkčních sond, družic nebo částí raket bylo v minulosti velmi obtížné zaměřit, ale EX-Fusion chce naplno využít technologii od EOS a ve svém snažení si věří. Celá metoda spočívá v tom, že laser bude střílet s přestávkami do protipohybu zacílených úlomků, aby je zpomalil. Snížení rychlosti by pak mělo způsobit, že úlomky vstoupí do zemské atmosféry, kde shoří. Za tímto účelem chce EX-Fusion použít lasery vyvíjené ve spojitosti se snahou o získání energie z jaderné fúze a podle mluvčího společnosti tedy nejde o lasery využívané ve zbraních.

„Výkon laseru pro ničení vesmírného odpadu je řádově nižší než u jaderné fúze, ale má společné technické pozadí, jako je je jejich ovládání pomocí speciálních zrcadel,“ dodal pak pro agenturu Nikkei ředitel EX-Fusion Kazuki Macuo. Bohužel se celý projekt zatím potýká s překážkami ve vývoji, které se týkají přesnosti a výkonu laseru. S ohledem na snadnou budoucí údržbu a potenciál navyšovat výkon i pro brždění větších úlomků se však plán jeví jako velmi ambiciózní a výhledově by mohl začít přinášet první výsledky.

Zdroj: Interesting Engineering, EX-Fusion, Nikkei Asia

Adam Vala

Populární filmy na Prima Zoom