16. prosince 2023 06:00
Adam Vala

Asteroid, co má vlastní měsíc? Vědce překvapila nová fotka z vesmíru

V roce 2021 vyslala NASA do vesmíru sondu Lucy s cílem zkoumat tzv. trojány. Jde o planetky, které obíhají po stejné dráze jako planeta Jupiter a zajímavé jsou pro vědce nejen svým množstvím, ale také aktivitou. Velmi často totiž u nich dochází ke srážkám a formování větších těles, právě to by proto měla sonda zkoumat. Ještě než se tak ale stane, proběhl test v podobě zmapování asteroidu Dinkinesh, který podle NASA dopadl výborně a ještě přinesl zajímavé výsledky.

Sonda Lucy v listopadu 2023 provedla průlet kolem Dinkineshe a samotný manévr byl generální zkouškou na primární misi. NASA počítá s tím, že budoucí průlety kolem trojánů budou extrémně rychlé a tým se chtěl ujistit, že sonda Lucy dokáže zachytit a studovat vesmírnou skálu i během nich. „Sonda fungovala bezchybně,“ řekl Hal Levison, planetární vědec z Jihozápadního výzkumného institutu a vedoucí mise Lucy. „Jako test to bylo úžasně úspěšné,“ dodal pak v superlativech. Lucy nicméně měla pro své operátory na Zemi jeden dárek.

Při průletu kolem Dinkineshe totiž objevila „měsíc“ nakonec pojmenovaný Selam, který kolem něj obíhá. Obě planetky tak tvoří tzv. binární pár a došlo k potvrzení posledních předpokladů, s nimiž vědci přišli těsně před průletem. Mezi zajímavé rysy, které jsou okamžitě patrné, patří výrazný rovníkový hřbet na hlavním tělese Dinkineshe a také sekundární hřebenovitá linie, která se od něj odděluje. Asteroid navíc působí poměrně staře a trochu otlučeně, jak uvádí vědci a podtrhují tím krátery a hrubou siluetu obou planetek.

Čtěte také: Objevili jsme revoluční dvojče Mléčné dráhy. Podívejte se na galaxii, která by neměla existovat

Podle Levisona pak menší asteroid vypadá obzvlášť lákavě a vyzdvihuje zejména jeho tvar, který označuje za bizarní. Má identický hřeben jako větší těleso, ačkoliv se nezdá být orientován stejným směrem, a i to Levison označuje za překvapivé.

Zdroj: Scientific American, NASA

Adam Vala

Populární filmy na Prima Zoom