Kdy nám chutná jídlo nejvíc? Vědci na to přišli!
Chuť je věcí psychiky, to už se ví dlouho. Psychologové to teď dokázali v zajímavém kontextu.
Když jsme hladoví, jídlo nám chutná víc – to není nic nového. Teď ale nová studie ukázala další situaci, která zlepšuje chuť jídla: když je pokrm součástí nějakého rituálu.
Jak takový výzkum probíhá? Vlastně je docela příjemný – asi byste se ho také chtěli zúčastnit. Dobrovolníci v něm museli jíst čokoládu. První testovaní jedli čokoládu způsobem, jaký si sami zvolili. Zato druhá skupina musela čokoládu sníst při přesně popsaném rituálu: nejprve museli čokoládu rozpůlit, aniž by ji rozbalili. Pak rozbalili jen jednu polovinu, kterou snědli – a teprve potom směli provést to stejné s druhou polovinou.
Čím víc námahy, tím chutnější odměna
Ti, kdo museli překonat víc obtíží, pak hodnotili chuť čokolády lépe než ti, jimž čokoláda „spadla do klína“ a snědli si ji způsobem, jaký si sami vybrali. V dalším experimentu ještě přidali do rituálu odklad, kdy testovaní směli sníst čokoládu až nějakou dobu po jeho skončení. Pak čokoláda chutnala ještě lépe.
Současně se zjistilo, že je třeba, aby se člověk do rituálu osobně zapojil – když ho jen pozoroval, jeho radost z chuti čokolády nebyla tak velká. Informace o této studii vyšla v odborném časopise Psychological Science.
Co z toho vyplývá? Za prvé jsme jako lidé zřejmě mnohem víc formovaní svou biologickou základnou. A za druhé, až budete krájet při narozeninách dort, dejte si na tom záležet a nespěchejte!