19. června 2024 07:00
Adam Vala

Obrovská vzácnost. Jeden z nejstarších stolních počítačů se vydražil za vysokou částku

Zaměstnanci londýnské firmy Just Clear, která se specializuje na vyklízení nemovitostí, narazili v prosinci 2023 na dva počítače, jejichž stáří odhadovali na několik desítek let.

Zpočátku pracovníci nevěděli, co objevili, protože počítače neznali a hlavně nedokázali najít žádné relevantní informace na internetu, jak později uvedl majitel firmy Brendan O'Shea pro magazín Live Science. Po konzultaci s odborníkem se však dozvěděli, že jde o velmi vzácné kusy technologické historie – stolní mikropočítač Q1 z roku 1972 s vestavěnou tiskárnou a model Q1 Lite z roku 1976 s externí tiskárnou.

Průlomová technologie Q1 Corporation

Počítač Q1 vyrobený společností Q1 Corporation sídlící v New Yorku byl prvním mikropočítačem na světě, který používal jeden čip (Intel 8008) namísto několika mikroprocesorů zapojených k sobě. Disponoval vestavěnou obrazovkou, klávesnicí a tiskárnou. „Každý rok naše týmy pro udržitelné vyklízení shromažďují tisíce počítačů z domovů a podniků po celé zemi,“ říká O'Shea v prohlášení. „Občas narazíme na předměty, které jsou natolik důležité, že je považujeme za hodné zachování a archivace pro budoucnost,“ dodal pak šéf vyklízecí firmy, která se díky popisovanému objevu proslavila v kruzích odborné veřejnosti.

V únoru 2024 byly nově objevené mikropočítače představeny na výstavě v Kingston University v Londýně. Na konci května pak oba počítače včetně tiskárny modelu Q1 Lite zamířily do dražby v Heritage Auctions, kde se podle Hobby Listings vydražily za 48, resp. 11 tisíc dolarů. V přepočtu se tak bavíme v případě počítače Q1 z roku 1972 o kousku elektroniky za více než milion korun. Původně se nicméně odhadovalo, že se cena vyšplhá ještě výš, protože podobné počítače nikdy nebyly součástí aukce a neexistoval pro ně žádný záznam nebo precedent.

Klíčová role v rozvoji moderních technologií

Na hodnotě počítač Q1 ale získal i díky skutečnost, že dnes jich už na světě skutečně mnoho neexistuje. Přitom tyto stroje sehrály klíčovou roli ve vývoji moderních výpočetních technologií, jak vysvětluje Valarie Spiegel, ředitelka oddělení pro videohry v Heritage Auctions. „Přechod na architekturu založenou na jednom mikroprocesoru umožnil počítači Q1 dosahovat výkonu, který byl obvykle vyhrazen pro větší systémy. Naznačoval budoucnost osobních počítačů a znamenal klíčový moment v technologické historii, kdy demonstroval obrovský potenciál mikropočítačů změnit pohled na profesionální i osobní výpočetní prostředí,“ uvádí Spiegel.

Čtěte také: Mechanismus z Antikythéry: Vědci zřejmě odhalili tajemství 2 000 let starého počítače

„Hlavním zákazníkem Q1 byla NASA a modely Q1 Lite byly v roce 1974 nainstalovány na všech jejích 11 základnách,“ řekl pak Paul Neve z Kingston University pro magazín All That’s Interesting. „Domnívám se, že majitelé počítačů Q1 v 70. letech by své stroje používali pro mnoho stejných úkolů, které dnes vykonáváme na našich počítačích v kanceláři; jeden z reklamních sloganů zněl – ultimátní kancelářský stroj. Propagační brožura z roku 1977 dokonce navrhuje využití stroje pro elektronickou poštu,“ doplňuje Neve.

Jeho slova pak podtrhuje skutečnost, že ačkoliv je společnost Q1 Corporation dnes už jen reliktem minulosti, její zařízení se objevila roky před tím, než se na trhu prosadili dnešní hlavní hráči jako Apple nebo Microsoft.

Zdroj: Live Science, Hobby Listings, Heritage AuctionsAll That’s Interesting

Video, které jste mohli minout: K ovládání počítače mu stačí myšlenka. Pacient s ALS testuje revoluční implantát

Adam Vala

Populární filmy na Prima Zoom

Posedlost sluncem

Dokumentární / Cestopisný / Historický / Kulturní a společenský