22. března 2024 07:05
Adam Vala

„Telepatie“ se stává realitou. Video ukazuje ochrnutého muže, jak hraje šachy pouhými myšlenkami

Vynález společnosti Neuralink umožňuje ochrnutému člověku ovládat počítač pouhou myslí.

Společnost Neuralink, kterou vlastní Elon Musk, poprvé demonstrovala schopnosti svého čipu implantovaného do lidského mozku. Hlavním záměrem je umožnit hendikepovaným ovládat počítač bez použití myši či klávesnice, a to výlučně skrze vlastní myšlenky, k čemuž byl jako první vybrán 29letý Noland Arbaugh, který po nehodě při potápění ochrnul na všechny končetiny.

Šachy ovládané myslí

Video s použitím čipu bylo vysíláno živě na sociální síti X a zprostředkovala jej agentura Reuters. Arbaugh si zahrál partičku šachů na svém počítači a mohl se při tom spolehnout na ovládání kurzoru jen za pomoci vlastního přání a již zmiňovaných myšlenek.

Agentuře nicméně prozradil, že jedním z hlavních herních záměrů, proč začal se společností Neuralink spolupracovat, byla opětovná možnost pustit se do šestého dílu slavné strategie Civilization. „Už jsem v podstatě vzdal, že bych si tu hru ještě někdy zahrál. Dali jste mi ale možnost strávit u ní najednou osm hodin,“ poděkoval pak Arbaugh lidem z Neuralinku.

Neinvazivní operace

Co se týče operace, byla podle pacientových slov velmi snadná a Arbaugh ocenil, že už druhý den po zákroku mohl opustit nemocnici. Do mozku mu byl implantován čip, který je prostřednictvím mnoha tenkých vláken připojen k těm částem mozku, které ovlivňují touhu či chuť se pohnout. Díky tomu pak stačí pouze pomyslet na to, jakým směrem se má kurzor myši pohnout, případně co má označit nebo na co kliknout.

Sám Arbaugh nicméně přiznává, že technologie ještě není zcela dokonalá a připustil, že během používání již narazil na menší problémy. „Nechtěl bych, aby si lidé mysleli, že tohle je maximum a konec cesty. Pořád je ještě co vylepšovat, už teď mi to ale změnilo život,“ uzavřel Arbaugh.

S ohledem na budoucnost má Neuralink před sebou několik dalších let testování a odlaďování nedostatků. Ultimativním cílem je napojit Neuralink na umělou inteligenci a pomoci hendikepovaným se zapojením do práce či řady zábavných činností alespoň přes počítač. Je také ale na místě připomenout, že Neuralink není jedinou společností, která se snaží o „telepatické“ ovládání počítačů, a zároveň všechny podobné technologie čelí i etickým otázkám spojeným s možným zneužitím.

Zdroj: Reuters, The Independent

Video, které jste mohli minout: K ovládání počítače mu stačí myšlenka. Pacient s ALS testuje revoluční implantát

Adam Vala

Populární filmy na Prima Zoom