29. června 2023 06:00
Adam Vala

Největší výletní loď světa je ekologickým plavidlem snů. Podívejte se na její gigantický aquapark

Představení lodi Icon of the Seas (Zdroj: Royal Caribbean)

Úchvatná výletní loď vezme pasažéry do Karibiku s cílovou destinací Miami. Jak je dlouhá a kolik stojí palubní lístek?

Společnost Royal Caribbean International oznámila v roce 2016 stavbu dvou lodí spadajících do třídy Icon. První z nich, zaregistrovaná už v témže roce jako Icon of the Seas, začala vznikat pod rukama pracovníků finského Meyer Turku 14. června 2021 a o dva roky později už probíhají závěrečné testy. Ikona moří, jak by se dal název přeložit, je současně největší výletní lodí, která byla kdy vyrobena, a nutno uznat, že její rozměry, vlastnosti i nabídka palubního servisu působí impozantně.

Mohlo by vás zajímat: Gigantická Loď svobody nabídne plovoucí město s letištěm a tramvají. Podívejte se na plavidlo za 215 miliard

365 metrů dlouhý stroj

Začneme-li čísly, bavíme se o 365 metrů dlouhém plavidlu s hmotností přesahující 250 000 tun. Loď má 20 palub a standardní kapacitu pro 5 610 pasažérů s tím, že v maximu může pojmout až 7 600 cestujících. Prostor na lodi totiž musí zůstat i pro členy posádky, kterých bude až 2 350. Loď nabídne přes 40 míst k relaxaci, zábavě i občerstvení, rozmístěných do osmi velkých sekcí. Součástí je například největší aquapark, který se nachází mimo pevninu, s množstvím dlouhých tobogánů. Dále nabídne sedm bazénů, devět velkých vířivek, plovoucí bary, místa pro pořádání koncertů i promítání filmů, vnitřní vodopád, arkádovou hernu a mnoho obchodů.

Co se týče ubytování, Ikona moří nabídne 28 různých úrovní zaměřených na jednotlivce, páry, skupiny i rodiny s dětmi. Od malých kajut bez oken až po dvoupatrové apartmány, na výběr je nepřeberné množství pokojů s nejrůznější úrovní výbavy. Ceny palubních lístků začínají v případě dostupných 8denních plaveb na 1 700 dolarech pro jednu osobu, mohou se však vyšplhat až k desetinásobku. A zřejmě vás nepřekvapí, že první plavba, naplánovaná na přelom ledna a února roku 2024, je už kompletně vyprodána.

Elektrický pohon

Společnost Royal Caribbean, která Ikonu moří provozuje, se pak samozřejmě chlubí i elektrickým pohonem lodi, využívajícím palivové články na zkapalněný zemní plyn. Jde o součást udržitelné strategie společnosti a vstřícný krok k ekologii a životnímu prostředí. Ikona moří bude první lodí Royal Caribbean, která tento pohon využije, a další dvě vznikající plavidla budou v nastaveném trendu pokračovat.

Zdroj: AFP News, Royal Caribbean International, CNN

Adam Vala

Populární filmy na Prima Zoom