13. dubna 2023 06:00
Adam Vala

Gigantická Loď svobody nabídne plovoucí město s letištěm a tramvají. Podívejte se na plavidlo za 215 miliard

V devadesátých letech minulého století navrhl floridský inženýr Norman Nixon koncept obrovského plavidla, které by mohlo sloužit jako domov desítkám tisíc stálých obyvatel. Koncept tzv. Lodi svobody by se dal popsat jako plovoucí město, protože právě takovou funkci by loď mohla plnit.

V Nixonových plánech se mluví o 40 000 obyvatel, 30 000 denních návštěvníků, dalších 10 000 hotelových hostů a bezmála 20 000 členů posádky. Jednoduchou matematikou dojdete k závratnému počtu lidí, který je samozřejmě v přímé úměře plánované velikosti lodi a nákladům na její stavbu.

Mohlo by vás zajímat: Jen dva lidé přežili současně zkázu Titanicu i jeho sesterské lodi Britannic. Ta se potopila v roce 1916

Co se týče zamýšlené velikosti, na délku by obří loď měla měřit přes 1,8 kilometru, na výšku pak několik desítek poschodí a disponovat by měla 25 palubami nebo místem pro přistávání menších letadel a pochopitelně i vrtulníků. Problém ale tkví v tom, že by celý kolos stál přibližně 215 miliard korun a společnost Freedom Cruise Line International, která vlastní zmiňované plány Normana Nixona, prozatím marně hledá investory. Mnohokrát v nedávné minulosti padaly zmínky, že se začne stavět (nejpravděpodobněji v Singapuru a Indonésii), ale žádná stavba momentálně neprobíhá a je otázkou, zda někdy probíhat začne.

Plavba kolem světa

Pokud ano, Loď svobody by vyrazila na svou nepřetržitou plavbu kolem celého světa, konkrétně z Velké Británie jižně k Francii, dále do Středozemního moře a kolem Afriky do moře Indického. Odtud by Loď svobody plula do Austrálie, kterou by obkroužila a vracela se zpět k Číně a dále přes Tichý oceán až k pobřeží Severní Ameriky. Jediné chvíle, kdy by loď zastavovala a kotvila v některém z přístavů, by byly spojené s doplněním zásob, které by nebylo možné na plavidlo transportovat letecky, jinak by měla být neustále v pohybu. Přítomnost letiště však znamená, že by nikdo na lodi nebyl „uvězněn“, a počítá se s tím, že by na loď přilétali turisté spolu se stálými obyvateli vracejícími se domů.

Starší průlet návrhem lodi si můžete přehrát zde:

Loď by měla být vybavena školami, nemocnicemi, tělocvičnami, restauracemi a zkrátka vším, co byste očekávali od standardní suchozemské čtvrti kdekoliv na světě. Součástí infrastruktury by byla i tramvaj, která by převážela lidi po jednotlivých palubách a usnadnila jim každodenní transport. Pokud by vás zajímalo, kolik by stál luxusní apartmán, cena se má pohybovat kolem 240 milionů korun, obyčejnější kajutu by ale prý mělo být možné získat už za cenu 4 milionů korun. Zhmotnění všech těchto vizí ale musí předcházet samotná stavba, která zůstává stále za hranicí snů majitelů plánů a bude se odvíjet také od projeveného zájmu o tak velké a unikátní plavidlo.

Zdroj: The Sun

Adam Vala

Populární filmy na Prima Zoom