30. listopadu 2022 06:00
Adam Vala

Jak Američané likvidují miny? Podívejte se na speciálního Trhače v akci

O přípravu bezpečných perimetrů pro pěchotu i techniku se stará Trhač s podvozkem z tanku M1A1 Abrams.

Ačkoliv jsou svým konceptem poměrně jednoduché a nepatří k tomu nejnákladnějšímu, čím se mohou armády bránit svým nepřátelům, pozemní miny jsou už desetiletí velmi efektivním a nepříjemným prostředkem, jak omezit postup pěchoty i techniky. I z toho důvodu vznikala v historii celá řada nejrůznějších strojů, které měly za úkol nechat miny bezpečně vybuchnout, čímž vznikl „čistý“ pás, který mohl sloužit pro bezpečný transport. A tak jak se neustále technologie zlepšují, došla výbava některých zemí takřka k dokonalým strojům, bez nichž si už nelze moderní ženijní jednotky představit.

Víceúčelový Trhač

Jedním z nich je i Trhač, pásové vozidlo ve výzbroji americké armády, které je stvořeno právě k účelu odminování daného území. Abychom byli konkrétní, celé jeho jméno zní M1150 Assault Breacher Vehicle (ABV), ale právě vedle jeho oficiální přezdívky se mu rovněž říká Trhač. První prototyp byl dokončen v roce 2002 s tím, že se do operační služby dostal až o šest let později. V roce 2009 se pak zúčastnil bojů v Afghánistánu, když si americká námořní pěchota objednala celkem 45 strojů, aby si později celých 187 kusů pořídila také hlavní složka americké armády. To vše namísto zrušeného vozidla Grizzly, jež mělo vypadat i fungovat podobně, ale v roce 2001 byl jeho vývoj ukončen a nikdy se nedostalo do výroby.

Útočné a vyprošťovací vozidlo, jak zní přesné zasazení M1150, je založeno na upraveném podvozku hlavního bojovného tanku M1A1 Abrams. Za zmínku pak stojí, že Trhač používá renovované podvozky přímo z tanků, dodané z přebytečných armádních zásob, čímž se dá mluvit o poměrně efektivním využití dostupných zdrojů. Věž tanku M1A1 pak byla z pochopitelných důvodů odstraněna a nahrazena novou nástavbou. Stroj využívá řadu osvědčených subsystémů, aby se ještě zkrátila doba vývoje a aby byly sníženy celkové náklady. Společnost Pearson Engineering z Velké Británie pak dodala pro toto vozidlo řadu speciálně navrženého ženijního příslušenství, včetně celoplošného minového pluhu, bojové dozerové lopatky, systému pro rychlé odstraňování munice nebo označování jízdních pruhů.

Co se týče vlastního zneškodňování min, Trhač je vybaven dvěma odpalovači pro odminovací liniové nálože, umístěnými na zadní části nástavby. Jedná se o rakety, které nesou výbušniny až do vzdálenosti 150 metrů a odpalují miny či bomby z bezpečné vzdálenosti. Tímto způsobem vytvářejí bezpečnostní pásy v minových polích pro vojáky a obrněná vozidla. Nástavba vozidla je pak vybavena nejnovějším balíčkem reaktivního pancéřování, které poskytuje vyšší úroveň ochrany proti protitankovým zbraním s hlavicemi HEAT, jako jsou například střely RPG. Toto průlomové vozidlo je silně pancéřované, a jak už patrně předpokládáte, odolává zejména poškození minami.

Zdroj: Military Today

Adam Vala

Populární filmy na Prima Zoom