3. září 2024 16:00
Martin Kolář

Putinův režim je opět nemilosrdný. Ruský fyzik jde na 15 let do vězení za vlastizradu

Režim Vladimira Putina je neúprosný. Další fyzik putuje za mříže.

K trestu 15 let vězení za vlastizradu odsoudil soud v Moskvě ruského fyzika Alexandra Šipljuka, informovala dnes agentura TASS. Bývalý ředitel ústavu teoretické a aplikované mechaniky v Novosibirsku je dalším z řady těch, kteří se podíleli na vývoji hypersonických střel a proti kterým zakročily ruské úřady.

Sedmapadesátiletý Šipljuk byl zadržen v srpnu 2022. Dva z jeho kolegů, Anatolije Maslova a Valerije Zveginceva, zadržela tajná služba FSB rovněž pro podezření z vlastizrady. V květnu soud Maslovovi vyměřil trest 14 let vězení.

„Moskevský městský soud uznal Šipljuka vinným podle článku 275 ruského trestního zákoníku (vlastizrada) a odsoudil ho k 15 letům vězení,“ citoval TASS z rozsudku. Trest si odpyká v trestanecké kolonii s přísným režimem. Verdikt není pravomocný.

Agentura Reuters loni s odvoláním na nejmenované zdroje uvedla, že obvinění v případu se zakládají na podezření, že trojice vyzradila státní tajemství Pekingu během vědecké konference v Číně. Šipljuk podle těchto zdrojů tehdy trval na své nevinně a tvrdil, že předmětné informace nepodléhaly utajení a byly veřejně dostupné.

Čtěte také: Fyzik, který se podílel na vývoji hypersonických střel, dostal v Rusku 14 let za vlastizradu

Od roku 2018 ruské úřady pro podezření z vlastizrady zadržely nejméně 12 odborníků na hypersoniku. Několik z nich od té doby podle ruského vydání Rádia Svobodná Evropa/Rádio Svoboda zemřelo.

Zdroj: ČTK, CNN Prima News

Video, které jste mohli minout: Nejlepší přítel Ukrajinců. Robotičtí psi dávají pac, „značkují“ Rusy a varují před minami

Martin Kolář

Externí redaktor Prima COOL a Prima ZOOM

Populární filmy na Prima Zoom

Posedlost sluncem

Dokumentární / Cestopisný / Historický / Kulturní a společenský