2. září 2024 13:20

Putinova výzvědná běluha zemřela. Podivné okolnosti jsou předmětem vyšetřování, Rusko její výcvik popírá

Hvaldimir, což je slovní spojení norského výrazu pro velrybu „hval“ a křestního jména ruského vůdce Vladimira Putina, byl nalezen mrtvý na hladině Severního moře poblíž města Risavika na jihozápadním pobřeží Norska.

Bezvládné tělo běluhy objevila během víkendu organizace Marine Mind, která pohyb proslulého kytovce několik posledních let monitorovala. Hvaldimir o sobě poprvé dal vědět v roce 2019, když se objevil v norských arktických vodách poblíž ostrova Ingoya jen 415 kilometrů od Murmansku, kde sídlí ruská Severní flotila. Podezření, že jde o kytovce vycvičeného v Rusku k námořní špionáži, vzniklo kvůli GoPro kameře připevněné speciálním postrojem k hlavě a nápisu „Majetek St. Petersburg“.

Přečtěte si také: Ruský špión dezertoval? Slavná „Putinova běluha“ je v pohybu, její mise ale zřejmě nesouvisí s válkou

Příčina smrti Hvaldimira není známá. Podle zakladatele organizace Marine Mind Sebastiana Stranda 4,2 metru dlouhé tělo běluhy neneslo žádné zjevné známky zranění. Ve věku 15 let byl navíc Hvaldimir vzhledem k běžné délce života, která u běluh dosahuje 60 let, v nejlepších letech. Více světla do případu tak nejspíš vnese teprve následná pitva. „Podařilo se nám vyzvednout jeho ostatky a umístit je do chlazené zóny tak, aby mohla veterinární klinika provést pitvu,“ řekl Strand agentuře AFP.

Podezřelý kytovec

Po Hvaldimirově minulosti pátrala norská kontrarozvědka. Spolehlivě potvrdit, že se jedná o kytovce vycvičeného ke špionáži, se jí ale nepodařilo. Běluha nicméně vykazovala nebývalou náklonnost k lidem, měla tendenci plout poblíž lodí, a navíc byla objevena mnohem jižněji, než je běžný výskyt těchto chladnomilných kytovců. V květnu 2023 například obeplula jih Norska a dorazila až ke břehům Švédska.

Mohlo by vás také zajímat: Velryba překvapila posádku rybářské lodi. Vyskočila jim přímo na palubu, ukazuje video

Běluhy severní (Delphinapterus leucas) jsou ozubení kytovci z čeledi narvalovitých s typickou bílou barvou a kulovitou hlavou. Dorozumívají se pomocí bohaté sady zvuků a používají i mimiku. V tmavých arktických vodách se orientují echolokací, přičemž jsou schopné registrovat ultrazvuk do 200 kHz, zatímco člověk jen do 20 kHz.

Zdroj: BBC, The Guardian

Video, které jste mohli minout: Velryba překvapila posádku rybářské lodi. Vyskočila jim přímo na palubu

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom

Posedlost sluncem

Dokumentární / Cestopisný / Historický / Kulturní a společenský