19. srpna 2023 06:00

Jak to vypadá, když americký Humvee v ukrajinských barvách najede na minu

Postup ukrajinské armády a osvobozování území

Ukrajinská armáda kromě opatrného postupu proti do hloubky budovaným a zaminovaným pozicím Rusů nasazuje do boje i jednotky vybavené západní obrněnou technikou a pokouší se prorazit ruskými liniemi rychlým výpadem. Několikaminutové video z jedné útočné akce zveřejnilo ukrajinské ministerstvo obrany.

Na videu několik vozidel Humvee 59. samostatné brigády motorizované pěchoty postupuje rychle terénem, přičemž kolem dopadají ruské dělostřelecké granáty. Tanky, které mají útočící pěchotu podporovat, se dostanou do potíží a jeden z nich dokonce najede na minu.

Přečtěte si také: Ruční granát zničil ruský tank za 108 milionů. Podívejte se na precizní ukrajinskou práci

Vozům Humvee se podaří vysadit pěchotu poblíž ruských zákopů, přičemž vojáky kryjí palbou z těžkých kulometů. Kamera uvnitř jednoho z Humvee dokonce zachytí okamžik, kdy manévrující vozidlo najede na minu. Vnitřek je po výbuchu poměrně v pořádku a posádka zasažený vůz dokáže bez problémů opustit.

Video vzniklo kombinací záběrů z několika kamer umístěných na dronech, ve vozech Humvee nebo na přilbách útočících vojáků. Z důvodu utajení ukrajinské zdroje neuvedly, kde k útočné operaci došlo. Celé video z akce najdete zde:

Nezastavitelné Humvee

Podle záběrů na videu jsou útočící vozy Humvee (přesněji HMMWV, neboli High Mobility Multipurpose Wheeled Vehicle) ve verzi M1151, která je lehce pancéřovaná a poskytuje posádce větší ochranu. Vozidla je možné přepravovat letecky, shazovat na padácích nebo transportovat zavěšené pod některými typy vrtulníků. Spojené státy do srpna 2023 dodaly nebo přislíbily dodat Ukrajině na 2 000 kusů Humvee.

Humvee M1151 má stejný rozchod kol jako pásy hlavních amerických bojových tanků, aby mohl jezdit v jejich stopách. Vůz má centrální systém dohušťování, a i na poškozených nebo zcela zničených pneumatikách může jet dalších 50 kilometrů rychlostí až 48 km/h. Maximální rychlost na plně nahuštěných kolech je 115 km/h.

V závislosti na úrovni pancéřování váží M1151 kolem 3750 kg a uveze 1,6–25 tuny nákladu. Za sebou může táhnout nákladní přívěsy a lehké kusy dělostřelectva do dvou tun. Turbodieselový motor V8 o obsahu 6,5 litru je připojený ke čtyřstupňové automatické převodovce, pohon všech čtyř kol je trvale zapnutý.

Mohlo by vás také zajímat: Rusové zničili český tank i polského „Tvrďáka“. Záběry ukazují konec nevydařené akce Ukrajinců

Humvee M1151 je vybaveno kruhovým pancéřovaným střelištěm ve střeše obvykle osazeným těžkým kulometem M2 Browning ráže 12,7 mm nebo automatickým granátometem Mk 19 ráže 40 mm. Namontovat lze i lehké kulomety M60 a M240 ráže 7,62 mm, přičemž střelec může krýt okolí vozidla v okruhu 360 stupňů.

Zdroj: SOFREP, Business Insider

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom