22. listopadu 2023 16:00

Teroristé natočili celý únos obří lodi a zveřejnili video. Podívejte se na útok jako z hollywoodského filmu

Rudé moře se opět zařadilo mezi pirátské vody. K obsazení obří nákladní lodi tentokrát teroristé použili vrtulník a... nechyběly jim ani kamery.

Loď Galaxy Leader dlouhá 189 metrů (Titanic měl 269 metrů) o výtlaku 48 710 tun byla postavena v roce 2002 a běžně přepravuje auta a další vozidla. V neděli 19. listopadu se blížila k polovině cesty z tureckého Korfezu do západoindického přístavu Pipavav, když na ni v Rudém moři zaútočili šíitští Hútíové ovládající západní část Jemenu. Kdo by si ale představoval akci jako ve filmu Kapitán Philips s Tomem Hanksem v hlavní roli, bude překvapen.

Přečtěte si také: Slavná německá ponorka potopila 27 lodí. Zničila ji až smršť amerických bombardérů

Střelba jen pro efekt?

Útok na loď natočili teroristé způsobem, za který by se nemusela stydět žádná profesionální filmová produkce. K akci použili vrtulník s kamerou připevněnou na ocase, další kamery u sebe měli jednotliví útočníci. Stroj při příletu nad loď ignoroval heliport a vysadil komando teroristů na horní palubě poblíž velitelského můstku.

Následovala palba z ručních zbraní, u níž není jisté, zda šlo o přestřelku nebo teroristé stříleli jen pro větší efekt. V každém případě obří plavidlo včetně 25členné posádky útočníci ovládli. Video ještě ukazuje, že útok kryly z vody rychlé motorové čluny, které pak zajatou loď doprovodily do jemenského přístavu Hudajda, jenž je hlavní vstupní branou na území kontrolované Hútíji. O osudu posádky tvořené Bulhary, Ukrajinci, Filipínci, Mexičany a Rumuny není nic známo.

„Izraelská“ loď

Cílem útoku zřejmě nebyl náklad lodi, ta plula prázdná. Loď se plavila pod vlajkou Bermud, vlastní ji společnost Galaxy Maritime registrovaná na ostrově Man a řízená je společností Ray Car Cariers, která je napojena na izraelského podnikatele Abrahama „Ramiho“ Ungara. Nájemcem lodě je pak japonská společnost NYK.

Ve složitém řetězci vztahů kolem unesené lodi je nejspíš klíčovou postavou Rami Ungar. V Izraeli jde o známou postavu s napojením na pravicové politické kruhy. Ungar patří mezi nejbohatší Izraelce s odhadovaným majetkem vyšším než 2 miliardy dolarů, jeho hlavním předmětem podnikání je námořní doprava a dovoz aut do Izraele.

Mohlo by vás také zajímat: Boj o život na výletní lodi: Palubu bičovaly obří vlny. Lidé měli zlámané kosti, líčí pasažér

Hútíové dlouhodobě podporovaní Íránem vyhlásili 14. listopadu, že budou napadat lodě, které mají jakoukoli vazbu na Izrael. Únos lodě Galaxy Leader s posádkou je tedy první takovou akcí.

Zdroj: GCaptain, Daily Mail

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom