13. září 2024 14:55

Rusové přišli o bojový letoun za miliardu. Ukrajinci si jeho sestřelení stihli natočit, pusťte si video

Jen skvrna od leteckého paliva a trosky rozptýlené na hladině moře označovaly místo, kam se zřítil jeden z nejdražších a nejmodernějších ruských strojů, Suchoj Su-30SM. Ukrajinci ho sestřelili přenosným protiletadlovým systémem, v podezření je ale i ukrajinská stíhačka F-16.

Podle listu Ukrajinska pravda Rusové ztratili s Su-30SM spojení ve středu 11. září v 5 hodin ráno místního času (04:00 SELČ). Po třech hodinách začalo pátrání, kterého se účastnil letoun An-26 a vrtulníky Mi-8 a Ka-27. Palivovou skvrnu a později i trosky letadla objevili pátrači asi 70 kilometrů severně od mysu Tarchankut, který je nejzápadnější výspou Krymu.

Přečtěte si také: Fatální chyba pilotů. Letadlo se po startu zřítilo do obydlené oblasti, zemřelo téměř 150 lidí

Letoun s pořizovací cenou 50 milionů dolarů (téměř 1,14 miliardy Kč) patřil do sestavy 43. samostatného praporu námořního letectva se základnou na letišti Saki na Rusy okupovaném ukrajinském Krymu. O úspěšné akci informovala ukrajinská vojenská rozvědka HUR, která zároveň zveřejnila video celé akce:

V podezření je také F-16

Přestože rozvědka HUR jako příčinu sestřelu Suchoje označila přenosný protiletadlový systém MANPAD, objevily se i spekulace o tom, že jde o výsledek útoku americké stíhačky F-16 létající v ukrajinských barvách. S odvoláním na nejmenované ukrajinské zdroje to uvedl například web Airspace Review. V každém případě jde o unikátní operaci – Rusko od začátku invaze na Ukrajinu přišlo o 12 letounů Su-30SM, nejméně polovina z nich ale byla zničena na zemi.

Mohlo by vás také zajímat: Tanky jako ze Šíleného Maxe: Rusko posílá do boje podivné krabice

Dvoumístný Suchoj Su-30SM je vybaven dvěma motory Saturn AL-31FL/FP, které díky přídavnému spalování dávají výkon až 125,5 kN. Pohyblivé trysky umožňují vektorování tahu, manévrovatelnost zlepšují přídavné „kachní“ plochy. Za sedadlem pilota sedí operátor zbraňových systémů, který se stará o množství zbraní a munice. Pro vzdušný boj může Su-30SM na 12 pylonech nést šest střel R-27/R-77 středního doletu a šest R-73/ X-35 krátkého doletu. Další alternativou jsou rakety pro boj s pozemními cíli nebo 28 bomb, každá o váze 250 kg.

Zdroj: Business Insider, Newsweek

Video, které jste mohli minout: Jak selhal Putinův nejdůležitější plán: Bitvy o klíčové letiště se zúčastnilo 200 vrtulníků, válka mohla rychle skončit

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom

Posedlost sluncem

Dokumentární / Cestopisný / Historický / Kulturní a společenský