20. září 2023 06:00
Adam Vala

Ukrajinci rozebrali raketu z ruského HIMARSu. Nalezli absurdně laciné součástky

Systém přezdívaný ruský HIMARS využívá k překvapení Ukrajinců lacinou elektroniku. Může to být problém?

V průběhu léta 2023 se ukrajinské armádě podařilo získat havarovanou raketu vystřelenou z raketového systému Tornado-S. Na internetu se objevily snímky a videa, ve kterých technici raketu rozebírají a probírají se dílčími komponenty.

K tématu: Vážný problém pro Ukrajinu: Rusko přemístilo obávaný raketový systém. Bránit se mu je nesmírně složité

K jejich velkému překvapení nicméně zjistili, že raketa obsahuje čínské součástky, kterými Rusové při výrobě patrně nahrazují nedostupnost těch původních. Jak je totiž všeobecně známo, kvůli sankcím uvaleným na Rusko po začátku války na Ukrajině panuje v zemi nedostatek mnoha věcí včetně elektronických součástek nutných nejen pro výrobu zbraní.

Součástky z AliExpressu

Na video, které původně sdílela agentura Osint, upozornil portál Technology. Doplňuje, že zkoumaná raketa byla vyrobena 1. února 2023 a ony součástky nemusely být původně určené pro zbrojní průmysl. V úvahách zachází tak daleko, že mohlo jít o elektrotechnický materiál zakoupený na některém z čínských online obchodů – patrně AliExpresu, který se má v Rusku těšit značné popularitě – a přizpůsoben vojenskými inženýry pro konkrétní využití v raketách. Důvodem je především obsluha satelitního naváděcího systému GLONASS, ale i dalších podpůrných částí ovlivňujících let i zacílení rakety.

Co se týče systému Tornado-S, Rusko jich podle statistického portálu Oryx ztratilo během války na Ukrajině sedmnáct. Ve skutečnosti jich ale může být víc s přihlédnutím k tomu, že ne všechny byly vyfotografovány a zdokumentovány, aby je mohl Oryx připočíst do souhrnných tabulek. Žádný ze systému Tornado-S ale neměl být k polovině roku 2023 získán v bojeschopném stavu a jediné nálezy potenciálně použitelné techniky se vztahují jen k popisovaným raketám. Tornado-S je modernizovaným raketovým systémem BM-30 Smerč s přesnější navigací a lepšími vlastnostmi týkajícími se doletu a účinnosti zásahu.

Zdroj: TechnologyOsintOryx

Adam Vala

Populární filmy na Prima Zoom