2. listopadu 2023 06:00
Adam Vala

Speciální dělostřelecká munice zlomila rekord v dostřelu. Na bitevní pole má přinést revoluci

Jak dokazuje například probíhající válka na Ukrajině, dělostřelectvo je nepostradatelnou složkou armády a s postupným vývojem význam této zbraně ještě stoupá. Zbrojovky se snaží přijít s houfnicemi nebo speciální munici, která zlepší základní dva atributy – dostřel a přesnost – takže je na místě očekávat, že i v budoucnu bude hrát ostřelování na velkou vzdálenost důležitou roli.

Velký pokrok nyní učinily společnosti Boeing a Nammo, které už přes rok testují speciální munici Ramjet 155, která využívá náporový pohon. Podle zveřejněných dat se v průběhu října 2023 podařilo překonat stávající rekord dostřelu, byť společnosti nesdělily přesné hodnoty.

Mohlo by vás zajímat: Česká armáda koupila za 6 miliard korun nové houfnice Caesar

Testování Ramjet 155 pokračuje

Podle dřívějších vyjádření Boeingu ale má být Ramjet 155 schopný zásahu cíle vzdáleného více než 70 kilometrů, zatímco podle Nammo to má být teoreticky až dvojnásobek. Pak už ale nezáleží pouze na munici, ale také na houfnici, ze které je projektil vystřelen.

Za tímto účelem využívají zmíněné společnosti pro testování nový koncept samohybného děla ERCA, jenž vychází z architektury houfnice M109A7. ERCA je schopná vystřelit až 7 projektilů za minutu. Zlepšení základních vlastností se ale díky stavbě munice budou týkat v podstatě všech vyhovujících houfnic, které Ramjet 155 využijí.

Ačkoliv testy probíhají už přes rok, zúčastněné strany, kam přirozeně spadá i Armáda Spojených států amerických, vyžadují další testy, nyní zaměřené na naváděcí systém. Použitý má být JDAM, který by se měl postarat mimo jiné o efektivní zasažení pohybujícího se cíle. I k tomu budou sloužit následující testy. Pokud se munici povede dostat do skutečného boje, může silně změnit dosavadní „pravidla hry“.

Zdroj: The Drive, Boeing, Nammo

Adam Vala

Populární filmy na Prima Zoom