19. června 2024 07:05

Živí nemohli přelézt přes mrtvé. Masakr na výsadkové lodi způsobila mina i rány z děl

Tajemství oceánů S2 (1) - Loď LCI 85

Důležitost operace Overlord plyne nejen z faktu, že ve druhé světové válce představovala důležitý obrat, ale především se jednalo o gigantickou bitvu s mohutnými ztrátami na obou stranách. Ke spojeneckým silám, pro něž byla účast v celé operaci především jednostranným brutálním masakrem, patřila například posádka lodi LCI 85.

Výsadková loď LCI 85 se blížila ke břehům pláže Omaha 6. června 1944 v 8:30 ráno. Na její palubě čekalo 188 vojáků, kteří se měli připojit k bojům na pláži. Byla před nimi obtížná mise, vysoké útesy činily z pláže Omaha nejvíce opevněné a nejméně přístupné místo. Během dvou hodin, kdy se spojenecké jednotky vyloďovaly, čelily ostřelování z děl a kulometů. Posádka lodi LCI 85 nicméně čelila tomu nejhoršímu už na moři.

Čtěte také: Vylodění v Normandii byl masakr. Dvacet tisíc obětí jen během Dne D

Mrtví ve vodě

Poručík Arthur Farrar, pod jehož odpovědnost doprava vojáků spadala, vedl svou loď prostorem, jenž měl být vyčištěný a v rámci možností bezpečný. Bohužel pro posádku tomu tak nebylo. Pod hladinou čekaly miny, hladinu ostřelovala německá děla. Farrar tedy odklonil loď 200 metrů napravo od původní trasy, aby se vyhnul očividnému minovému poli a sprše projektilů bičující plavidlo. Jakmile se ale LCI 85 dostala na mělčinu, vybuchla pod ní mina.

Loď byla blízko břehu a posádka se začala z potápějící se lodi evakuovat na pláž. Po chvíli ale po zásahu z děla vzala za své i vyloďovací rampa. „Slyšeli jsme výkřiky mužů hlasovou trubkou. Vykládání muselo být zastaveno, protože živí nemohli přelézt přes mrtvé. Paluba byla tak kluzká od krve a posetá těly mrtvých a zohavených mužů, že se po ní dalo jen obtížně pohybovat,“ vzpomíná v pořadu Tajemství oceánů na Prima ZOOM velící důstojník Coit Hendley. Ze 188 mužů se jich na břeh dostalo 93. Zničenou loď následně Spojenci potopili pomocí výbušnin.

Zdroje: NavSource/History

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom

Posedlost sluncem

Dokumentární / Cestopisný / Historický / Kulturní a společenský