5. června 2023 12:09

Laserová zbraň Američanů prokazuje svou sílu. Podívejte se, jak usmaží drony i výbušniny

Letadlové lodě v boji (4) – Laserové zbraně

Jak ochránit obří letadlové lodě proti hypersonickým raketám nebo roji dronů?

Námořnictvo USA vyvíjí zbraň, která spojuje šest silných laserů v jeden mocný paprsek energie. Ten dokáže doslova usmažit senzory lodi, odpálit výbušniny na palubě nebo za necelé dvě vteřiny zničit bezpilotní letoun. Laserové dělo AN/SEQ-3 Laser Weapon Systém (LaWS) „střílí“ rychlostí světla a nepotřebuje žádnou munici – zdrojem energie pro ničivý paprsek s energií až 30 kW jsou energetické systémy lodi.

Přečtěte si také: Nejsilnější laserová zbraň světa trhá rekordy efektivity. Američané ji mohou použít naprosto všude

Hlavním úkolem laserového děla je obrana velkých plavidel, zejména drahých letadlových lodí, před protilodními hypersonickými raketami DF-ZF vyvíjenými Čínou. Ty se mohou pohybovat až rychlostí Mach 10 a při doletu až 2 400 km manévrovat tak, že k jejich zničení stávající obrana nemusí stačit. Námořnictvo má ale obavy i z raket odpalovaných z raketových křižníků a fregat, které – pokud budou vypáleny v salvě – mohou zahltit obranu lodi. Totéž platí i o rojích dronů a bezpilotních letadel.

Lasery a pulzní děla

Prototyp laserového děla LaWS byl v roce 2014 umístěn na palubě podpůrné lodi USS Ponce, která sloužila jako plovoucí základna vrtulníkům MH-53 Sea Dragon a plavidlům odstraňujícím miny zejména v oblasti Perského zálivu. Zde také bylo dělo úspěšně otestováno.

Další zbraní, kterou plánuje námořnictvo USA nasadit k ochraně svých letadlových lodí, je elektromagnetické pulsní dělo. To vyměnilo střelný prach za elektromagnetický pohon a jeho vysokorychlostní projektily tak letí více než šestinásobkem rychlosti zvuku až na vzdálenost 180 km. Jako první mají být pulzní děla umístěna na torpédoborcích třídy Zumwalt.

Zdroj: Polular Mechanics

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom