5. května 2024 07:00
Adam Vala

Jak Britové poprvé odpálili atomovou bombu: Vzácné video ukazuje reakci diváků

Dobové záběry ukazují přípravy pro sledování i samotný výbuch. Diváci neskrývali rozpaky

Výbuch atomové bomby není něco, co by člověk chtěl zažít. Po dlouhém období studené války se z jaderných zbraní stala hrozba, o které mnoho lidí doufá, že se nikdy naplno neprojeví. Přesto tu však byly okamžiky, kdy lidé výbuch atomové bomby sledovali s velkým zaujetím, které mnohdy hraničilo až s nadšením, což se může zdát z dnešního pohledu přinejmenším bizarní.

Šlo nicméně o nejrůznější testy, které jaderné velmoci prováděly v době, kdy se s vývojem atomových zbraní experimentovalo. Sovětský svaz nebo Spojené státy testovaly atomové bomby poměrně často, postupně se k nim ale přidávaly i další jaderné mocnosti, mezi kterými nechyběla ani Velká Británie. Jak vypadal test odpálení první britské atomové bomby, si pak můžete prohlédnout na dobových záběrech, které se nachází na kanále War Archives na YouTube.

Čtěte také: Chci mír, řekla umělá inteligence a odpálila v simulátoru atomovku. Šokovaní vědci to nechápou

Testovací výbuch v rámci operace Hurikán proběhl v režii Velké Británie v roce 1952 na souostroví Monte Bello severně od pobřeží Austrálie. Šlo o bombu se silou 25 kilotun, tedy silnější než ty, které použily Spojené státy při bombardování Hirošimy a Nagasaki, přesto Velkou Británii v padesátých letech minulého století tížilo, že technologicky zaspala právě v porovnání s USA. Už navždy ale bude třetí jadernou velmocí, byť se značným škraloupem. S přihlédnutím k tomu, jak málo se během prvních použití jaderných zbraní řešila následná radiace, až o více než 70 let teprve došlo na odškodnění těch, kdo byli součástí britského jaderného programu a byli současně vystaveni záření.

Zdroj: War Archives - YouTube, The Guardian

Video, které jste mohli minout: Putin promluvil o jaderných zbraních

Adam Vala

Populární filmy na Prima Zoom