23. března 2024 07:05

Kolik si vyděláte jako voják z povolání? Česká armáda nabízí snadný výpočet, čeká vás i zkouška fyzické zdatnosti

Proč česká armáda nepoužívá FPV drony?

Stále více Čechů kvůli jistotě stabilního zaměstnání uvažuje o vstupu do Armády České republiky (AČR). Jaké na ně čekají testy a kolik si ve finále vydělají, ukazuje unikátní armádní kalkulačka.

Ať už se budete hlásit na vojáka z povolání, člena aktivních záloh nebo účastníka dobrovolného cvičení, musí vám být alespoň 18 let a měl nebo měla byste mít minimálně výuční list a v každém případě čistý trestní rejstřík. Armáda je dnes apolitická, takže členství v jakékoliv politické straně, a dokonce i odborové organizaci, se nepřipouští.

Mohlo by vás zajímat: Zájem o českou armádu sílí. Virtuální náborové středisko dostalo přes osm tisíc žádostí

Další důležitý parametr je vaše postava, přesněji řečeno výška. Minimální hodnota pro muže je 160 cm, žena může být o 5 cm nižší. Pokud se budete hlásit k chemikům nebo tankovému vojsku, bude muset vaše výška končit už na 185 cm. Jen o tři centimetry více vám povolí Hradní stráž, která požaduje brance vysoké 178–188 cm.

Kolik kliků uděláte za půl minuty?

Obávaným úzkým hrdlem je zkouška fyzické zdatnosti. Nejprve sedy-lehy. Za minutu jich musíte zvládnout 38, pokud je vám víc než 30-35 let, tak už o dva méně. S rostoucím věkem pak náročnost dál klesá. Následují kliky, které ale dělají jen muži. Musíte přitom propínat lokty a lehce se dotknout hrudníkem podlahy. Pokud jich za půl minuty uděláte 20, resp. 19, máte vyhráno. Vše pak zakončí běh na 12 minut, kde se v kategorii do 30 let považuje za vyhovující ještě uběhnutých 2,4 km. Pokud u testu neuspějete, můžete to za tři měsíce zkusit znovu.

Na podmínky testování v areálu Vojenské akademie ve Vyškově, kudy musí projít úplně každý, kdo chce do armády, se podívejte tady:

Spočítejte si svůj plat

Přijímací proces nejlépe odstartujete přes náborovou stránku doarmady.cz, kde si také určíte služební zařazení, které by vám nejlépe sedělo. Vybírat můžete z téměř tří desítek armádních „profesí“ od právníka přes ženistu, střelce nebo průzkumníka až po kuchaře.

Náborové stránky nic netají, takže si můžete spočítat i svůj základní plat bez náborového příspěvku, různých bonusů a výhod, které navíc armáda nabízí. Do unikátní kalkulačky se dá zadat hodnost, počet dětí a odsloužených let, a nakonec vzdálenost v kilometrech, kterou budete muset dojíždět.

Výsledná částka se s těmito proměnnými značně mění. Jako bezdětný svobodník dojíždějící 30 km budete první rok pobírat minimální čistý měsíční plat od 33 761 Kč. Jakmile ale povýšíte třeba na četaře, budete mít odsloužené čtyři roky a během té doby se vám narodí dvě děti, dostanete se na minimum 41 412 Kč čistého příjmu měsíčně. S kalkulačkou vojenských platů si můžete hrát na výše zmíněném webu, najdete ji v sekci Děje se pod názvem „Spočítejte si, kolik v armádě vyděláte“.

Přečtěte si také: Většina českých tanků je v ostrém boji úplně k ničemu. Chybí část munice i klíčový prvek k palbě

Co bude po roce 2040?

Česko se od roku 2004 spoléhá na ryze profesionální armádu doplněnou o příslušníky aktivních záloh. Resort obrany měl ke konci roku 2023 zhruba 27 800 vojáků z povolání, vojáků aktivních záloh pak 4 266. Podle dřívějších vyjádření ministerstva obrany je cílem mít do roku 2030 celkem 30 000 vojáků z povolání a 10 000 záložníků.

Relativně málo početnou ale česká armáda zůstane i po roce 2040, přičemž v dlouhodobé opotřebovávací válce bude v zásadní nevýhodě. „Jedinou reálnou alternativou je vedení manévrových operací, které jsou méně náročné na spotřebu zdrojů,“ uvádí česká armáda v dokumentu Vize budoucího válčení AČR po roce 2040 zveřejněném v březnu na jejích stránkách.

Zdroj: ČTK, Armáda ČR

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora
Sdílejte článek
Štítky armáda Vyškov Česko Armáda České republiky Univerzita obrany Ministerstvo obrany České republiky voják z povolání

Populární filmy na Prima Zoom