17. srpna 2024 07:00

Adrenalinový útok proti Rusům: Ukrajinská posádka předvádí v polském tanku nevídané věci, pusťte si video

Ukrajinský útok na Rusko

Polské tanky PT-91 Twardy jsou asi nejúspěšnější modifikací původních sovětských T-72, které se dnes prohánějí po rusko-ukrajinském bojišti. Nově polské obrněnce pod ukrajinskou vlajkou bojují i na ruském území v Kurské oblasti.

Ukrajina dostala nejméně 30 tanků PT-91, může jich být ale mnohem víc. Pro ukrajinské posádky je stroj vycházející z pro ně důvěrně známých rozměrů a výkonů sovětských exportních tanků T-72M1 významnou posilou. Zvláště když se započte laserová identifikace, dvouosá stabilizace 125mm kanonu, balistický počítač nebo motor S-1000 s výkonem 1 000 koní, díky němuž může tank jet po silnici až 60 km/h. Na odvážný bojový výpad proti ruským pozicím se můžete podívat tady:

Přečtěte si také: Ukrajinský vpád na ruské území očima vojáků: Rusové pili kávu, hodně jsme jich zabili

Twardy znamená odolný

Přestože není známo, zda záběry pocházejí z ukrajinského území nebo Kurské oblasti v Rusku, je zjevné, že si posádka osamoceného PT-91 vede velmi zdatně. Nejprve v plné rychlosti ostřeluje ruské pozice a poté, co se sama stane terčem silné palby, obratně manévruje a za ústupu stále střílí. Právě vysoká manévrovatelnost a průchodnost terénem je velkou výhodou PT-91 Twardy. Při váze 46,5 tuny je například tank schopen bez přípravy brodit vodní toky až do hloubky dvou metrů.

Ani polské tanky Twardy, přestože jejich název v polštině znamená silný nebo odolný, se však nevyhnuly ztrátám. Podle serveru Oryx bylo dosud zničeno nejméně pět strojů a další čtyři byly poškozeny. Vůbec první zaznamenaný zničený tank PT-91 můžete vidět na tomto videu z července 2023, které ukazuje hořící polský tank spolu se zničeným T-72EA (ten pochází z České republiky) a americkým obrněným transportérem M113.

Mohlo by vás také zajímat: Cítím euforii i obrovskou nejistotu. Štáb CNN mluvil s ukrajinskými vojáky, kteří vpadli do Ruska

Kromě polských tanků PT-91 se při ukrajinské ofenzivě do Kurské oblasti uplatnily i další obrněnce ze západu. Pozorovatelé zaznamenali také německé transportéry Marder s tanky Leopard nebo americká bojová vozidla pěchoty M2 Bradley. Velký význam mají přesuny těžké techniky určené na ženijní podporu a likvidaci minových polí, tahačů tanků a také průzkumných vozidel. Přítomnost této techniky napovídá, že to Ukrajinci s útokem na Kurskou oblast myslí opravdu vážně.

Zdroj: Oryx, Army Guide

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom

Posedlost sluncem

Dokumentární / Cestopisný / Historický / Kulturní a společenský