18. listopadu 2024 17:22
Simona Dočkalová , Komerční sdělení , Lea Janochová

Upražit a rychle zchladit: O špičkové kávě rozhodují vteřiny, vědí v Coffeespotu

Pokud patříte mezi ty, kterým vůně dobré kávy umí zlepšit náladu, je reportáž z pořadu Prima Česko právě pro vás. Společně totiž nakoukneme do pražírny, kde lahodný nápoj rozmanitých chutí z celého světa vzniká. Kávu tam tvoří tým, pro který je už kávové zrno srdeční záležitostí.

Pro někoho je káva životabudičem, pro jiného oblíbenou chvilkou klidu a odpočinku. Někdo si dá za den šálky dva a jiný klidně osm. Někdo rád ovocnější tóny a jiný zas ty oříškové. Své o tom ví v pražírně kávy v Babicích na Uherskohradišťsku. „Nabízíme zákazníkům vůně a chutě z celého světa. Od Etiopie přes Brazílii, Afriku. Máme svoje osvědčené dodavatele, se kterými pracujeme už od začátku, to znamená 13 let,“ říká provozní ředitel společnosti Coffeespot, David Katrňák.

Cuppingem to začíná

Než se vůbec káva ke konzumaci dostane k zákazníkům, kteří si ji sem do Coffeespotu přicházejí vypít nebo si ji s sebou odnášejí domů, trvá to několik měsíců. „Je to dlouhý proces. My si přes naše dodavatele objednáváme vzorky sklizní, které cappujeme,“ uvádí dále v pořadu Prima Česko.

Cupping je často dost hlasité usrkávání kávy nebo chcete-li degustace. „Na základě cuppingu si vybereme kávy, které si na několik měsíců dopředu nakontraktujeme a následně si je necháme dovézt až k nám,“ uvádí dále David Katrňák s tím, že denně v podniku upraží až 1 400 kilogramů voňavých kávových zrn. Ročně to tak dělá 200 tun kávy z celého světa.

ČTĚTE TAKÉ: Čokoládovna Janek: Vášeň pro čokoládu tady nezapřou. Denně jí tu vyrobí málem půl tuny

Podobně jako výběr kvalitních zrn, je důležitý i člověk, který s kávou pracuje. A jedním z takových je pražič Michal Machala, který nás celým procesem provedl. Pro mě jako laika, který si umí objednat kávu s mlékem, případně se dvěma shoty, byl takový zážitek hodně zajímavý a překvapivě i uklidňující. „Tohle je surová káva, takhle se k nám káva dostane po zpracování, což tahle byla zpracována naturálně, takže tam jde vidět víc jakoby nažloutlá barva, pokud by to bylo promyté zpracování, tak by byla více do zelena. Teď si kávu navážíme na standardních 32 kilo. Teď pojedeme k pražičce, kde si to dáme do takové násosky, která nám to vcucne do zásypníku, takže teď je káva připravená na to, aby se upražila. Teď je tady teplota na 225 stupňů, kdy se to zrno vhodí do pražicího bubnu. To kávové zrno bude v bubnu 13 minut, vždycky záleží na té kávě, kterou pražíme,“ líčí zkušený pražič a pokračuje: „Teď máme po první fázi first cracku, puká to jako popcorn a ta káva nám vypadne do chladicího bubnu, kdy se potřebuje urychleně zchladit. Jak dlouho takové zchlazení trvá? Je to kolem tří set sekund, je to potřeba co nejrychleji, protože pak by se nám přepražila a měla jiný chuťový profil, než my potřebujeme nebo požadujeme po té kávě. To je docela uklidňující proces pro oči. Ano, já to mám rád, je to takový relax.“

Chuť kávy a spokojenost zákazníků nade vše

A jak dále dodává — kdo by čekal, že ihned po upražení káva předvede svoji vůni, tak bude trošku překvapený. Káva totiž potřebuje alespoň hodinu, aby se rozvoněla. „Pak kávu čeká proces odkamenování, který ji zbaví případných nežádoucích částí. Po všech těchto fázích ztratí káva zhruba 15  % své vlhkosti, a tak i váhy.“

Výsledek pak může ochutnat každý, kdo provozovnu navštíví – v kavárně, která na pražírnu přímo navazuje. „My chodíme na cappuccino... Výborné, je to tak akorát, není to hořké ani přepálené,“ libují si návštěvníci.

„Máme rádi dobré věci, které chceme poskytnout našim zákazníkům. Spokojený zákazník, který se rád vrací, byl vždycky náš cíl,“ sdílí své přesvědčení David Katrňák.

Ten současně upozorňuje na fakt, že už tradičně nejprodávanější směsí je ta vánoční, kterou kávoví mágové ladí spoustu měsíců dopředu. „Díky našim dodavatelům jsme vybrali velmi kvalitní kávu od menších farmářů a udělali jsme takový blend více pražený, který je s chutí do čokolády, oříšků a s tóny sušeného ovoce.“

Díky nedávnému spojení s Čokoládovnou Janek začala vznikat v nedalekých Hradčovicích velká hala, kam se příští léto obě provozovny přesunou a nabídnou lahodné snoubení kávy s čokoládou. Tak asi takhle nějak si mnozí představují nebe.

Simona Dočkalová

Komerční sdělení

Lea Janochová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom