4. srpna 2023 16:20

Zasáhli 200 ruských vojáků i výsadkovou loď. Ukrajinské válečné úspěchy se ve videích šíří internetem

Ukrajinci bezpilotním vodním dronem zasáhli a vážně poškodili ruskou výsadkovou loď, a znovu tak prokázali, že ruské loďstvo není v bezpečí ani v přístavech. Za falešný pocit bezpečí pak zaplatilo životem i 200 ruských vojáků, které si vzala na mušku obsluha amerických raketometů HIMARS.

Zatímco se frontální útok na rusko-ukrajinské frontě a prolomení do hloubky vybudované ruské obrany Kyjevu evidentně nedaří, boduje ukrajinská armáda na jiných a mnohdy nečekaných místech. Na pobřeží ostrova ležícího 70 kilometrů jižně od Chersonu se jim tak pomocí pěti raket HIMARS podařilo najednou zničit pět skupin ruských vojáků, celkem asi 200 mužů. Na video zveřejněné ukrajinskou vojenskou rozvědkou se podívejte tady:

Přečtěte si také: Ruční granát zničil ruský tank za 108 milionů. Podívejte se na precizní ukrajinskou práci

K úderu došlo na úzkém písečném ostrově Džarylgač táhnoucím se podél Rusy okupovaného ukrajinského pobřeží severně od Krymu. V mírových dobách do zdejší přírodní rezervace mířili turisté hledající neporušenou přírodu a klid, dnes se stala místem posledního odpočinku desítek ruských vojáků. Podle ukrajinského Národního centra odporu, které trénuje a na okupovaných územích podporuje partyzánské hnutí, byl úder možný právě díky informacím zpoza fronty.

Vzhledem k tomu, že nejbližší ukrajinské pozice jsou vzdálené 60 km, nebyl pro rakety HIMARS s doletem až 80 km problém cíle zasáhnout. Ruští velitelé poučení obdobným masakrem, při němž poblíž Kreminy po zásahu raketou HIMARS zahynula stovka vojáků poslouchajících dvouhodinový projev svého velitele, tentokrát vojáky rozptýlili na několik míst. Ukrajinci, kteří vše sledovali z doprovodného dronu, ale vyslali najednou pět raket.

Drony proti výsadkové lodi

Další sofistikovaný úder Ukrajinců pocítilo ruské námořnictvo, když na velkou výsadkovou loď Oleněgorskij Gorňak poblíž Novorossijsku zaútočil v noci na pátek 4. srpna podvodní dron. Na záběrech z kamery dronu je vidět rychle se přibližující levobok velké válečné lodi. Záběry z kamery útočícího dronu můžete vidět zde:

Ruské úřady v Krasnodarské oblasti potvrdily, že u Novorossijsku, který je jedním z nejdůležitějších obchodních a válečných přístavů Ruska v Černém moři, došlo k incidentu, rozsah škod ale neupřesnily. Na záběrech pořízených po incidentu je každopádně vidět, jak je Oleněgorskij Gorňak silně nakloněný na levobok vlečen remorkérem za dohledu dalších plavidel do přístavu.

Oleněgorskij Gorňak je tanková výsadková loď Projektu 775 (v kódu NATO třída Ropucha), jehož 28 jednotek bylo v letech 1975–91 postaveno v polském Gdaňsku. Loď dlouhá 113 metrů je jednou z nejstarších této třídy (na vodu byla spuštěna už v roce 1976) a je vyzbrojena čtyřmi 57mm kanóny, dvěma 122mm raketomety Grad-M a také čtyřmi osminásobnými zásobníky protiletadlových řízených střel krátkého dosahu 9K32 Strela-2.

Loď je určena k vysazení tanků a motorizované pěchoty na pláž, k čemuž slouží vyloďovací rampy na přídi i zádi plavidla.

Vodní drony jsou hitem Ukrajinců

K útoku došlo jen několik dnů poté, co štáb americké CNN dostal příležitost si na utajené základně na břehu jezera ukrajinské vodní drony natočit. Úzké, asi pět metrů dlouhé bezpilotní čluny naložené stovkami kilogramů trhaviny váží kolem 1 000 kg a vyvinou rychlost až 80 km/h.

Pro ruské lodě představují extrémní nebezpečí – jsou totiž snadno ovladatelné na dálku pomocí několika obrazovek, joysticků a tlačítek. K cíli se přibližují takřka celé ponořené do vody, nad hladinu vyčuhuje jen část trupu a kamery. V přední části dronu je detonátor, který po nárazu do cíle aktivuje nálož.

Mohlo by vás také zajímat: Ukrajinci spustili mohutný útok. Zasáhli jsme drony, děla i muniční sklady, hlásí

S podobným typem bezpilotních člunů se Ukrajincům podařilo také vážně poškodit most přes Kerčskou úžinu. Při útoku z července 2023 došlo k propadu silniční části mostovky, což zkomplikovalo spojení Ruska s okupovaným Krymem. Drony také v říjnu 2022 napadly a poškodily vlajkovou loď ruské černomořské flotily Admiral Makarov, která nahradila křižník Moskva potopený už v dubnu 2022 protilodními raketami Neptun.

Zdroj: BBC, CNN

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom