8. ledna 2023 06:00

Blíží se konec topení a klimatizace? Revoluční technologie vyhřeje a ochladí místnost mnohem levněji

Hledání obnovitelné energie je boj, který nikdy nekončí. Řešení bude možná jednodušší, než si myslíte, i když se samozřejmě neobejde bez jednoho háčku.

Jen málokdo si dnes neláme hlavu ohledně rostoucích cen energie. Vnitřní oteplování a ochlazování totiž tvoří až 40 % spotřeby energie v budovách po celém světě, což je pádný důvod, proč intenzivně hledat obnovitelný energetický zdroj, který bude efektivní, jednoduchý a levný. Nebo alespoň způsob, jak na spotřebě energie výrazně ušetřit. Dror Zchori, zakladatel a ředitel izraelského startupu ThermoTerra, podle všeho takový způsob našel.

Jak ovládat teplotu

Metoda firmy ThermoTerra vychází z jednoduchého principu, který jsme měli takříkajíc přímo před očima – klíč k energetické úspoře totiž leží ve vlhkosti vzduchu a jeho cirkulaci. V horku se například lidské tělo potí, a jakmile se pot odpaří, chrání nás před přehřátím. Když se však pára sráží, vytváří naopak teplý vzduch. Jde v zásadě o jednoduchý systém, jenž se dá podle všeho kontrolovat.

ThermoTerra vyvíjí systém kombinující elektroniku s mechanikou. Budovy by mohly mít ve zdech vestavěný mechanismus trubek, těsnění a ventilátorů, jež by fungovaly na základě práce senzorů a operačních systémů. Účel systému? Zachycovat vlhkost vzduchu a podle potřeby ji využívat k ohřátí či k ochlazení vzduchu. Teplý či studený vzduch by poté větráky rozháněly po místnosti, která by tím dostala žádanou teplotu, přičemž by celý tenhle proces spotřeboval o poznání méně energie než topení a klimatizace.

Trochu dražší úspora

Vlhkost vzduchu je absorpční do konopného betonu, silikonového gelu nebo izolace z dřevité vlny. Systém ThermoTerry tak lze vestavět téměř kamkoli, a pokud se osvědčí a bude fungovat tak, jak má, může časem zcela nahradit topná i klimatizační zařízení. Díky tomu klesnou náklady na energii v budovách o polovinu, v některých případech až na nulu.

Vestavění zařízení nicméně samo o sobě nebude nic levného, Zchori odhaduje cenu na 3 400 dolarů na 100 čtverečních metrů. K tomu se ale chystá nabídnout i systém na detekci kouře a únik plynu a zařízení na sledování a filtraci na znečištění vzduchu. Cesta k velkému šetření by tak (jak tomu u nových technologií bývá) začínala trnitě, v dlouhodobém horizontu by se však mohla náramně vyplatit.

Zdroj: The Brighter Side

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom