20. září 2024 10:47
Adam Vala

První robotická ruka ovládaná myšlenkou je na světě. Muž pohybuje prsty, jako by byly jeho

Vědci z Itálie představili revoluční novinku v oblasti protéz – magneticky ovládanou robotickou ruku, kterou pacient dokáže řídit pouhou myšlenkou. Tento přelomový přístup se obejde bez drátů či elektrických kabelů, jediným prostředníkem mezi myslí pacienta a pohybem prstů jsou magnety.

Protéza byla poprvé otestována 34letým Danielem, který přišel o levou ruku v září 2022. "Jednou jsem ruku měl, a najednou byla pryč," vzpomíná Daniel na osudný okamžik v prohlášení pro institut, který instalaci protetické ruky provedl. Ideálním kandidátem pro zkoušku nového zařízení se stal díky tomu, že stále ovládá zbylé svaly, které původně pohybovaly prsty, a navíc si uchoval tzv. fantomové pocity, což znamená, že má stále určité vjemy z chybějící ruky.

Čtěte také: 400 let stará železná protéza ohromila vědce. Hýří elegancí a byla dobře ukrytá

Magnety místo drátů: Jak to funguje?

Tým vedený profesorem Christianem Ciprianim z BioRobotického institutu při Scuola Superiore Sant’Anna v Pise Danielovi v dubnu 2023 do předloktí implantoval šest magnetů. Ty byly pečlivě umístěny do svalů tak, aby jejich magnetická pole směřovala stejným směrem. Na tuto technologii navazuje robotická ruka Mia Hand, vyvinutá společností Prensilia, která se připevňuje na karbonovou objímku obsahující veškeré elektrické systémy. Jakmile je protéza nasazena, nejsou viditelné žádné dráty.

Protéza funguje na principu tzv. myokinetického ovládání. Když se svaly v předloktí pacienta stáhnou, magnety se pohybují, a tento pohyb je algoritmicky přeložen do příkazu pro robotickou ruku, která vykoná odpovídající pohyb prsty.

Jemná motorika v akci

Výsledky experimentu vědce ohromily. Daniel byl schopen s protézou provádět úkoly, které vyžadují jemnou motoriku a koordinaci, například otevírat sklenice, zavírat zipy nebo krájet nožem. Dokázal také přizpůsobit sílu stisku tak, aby manipuloval i s křehkými předměty.

„Díky tomuto systému jsem znovu získal ztracené pocity a emoce. Mám pocit, jako bych pohyboval vlastní rukou,“ řekl Daniel po testu. Pro vědecký tým je toto vyjádření největším možným potvrzením úspěchu. Profesor Cipriani dodal, že po tomto experimentu jsou připraveni rozšířit výsledky testů i na další typy amputací.

Zlepšení vnímání v protézách je jedním z hlavních cílů vědců v této oblasti. Od prvních pokusů o nahrazení končetin ušla věda dlouhou cestu. Dnešní chytré protézy dosahují úrovně pohybu a kontroly, které byly dříve považovány za zcela nemožné. Magneticky ovládaná ruka představuje další významný krok vpřed a z výsledků studie, zveřejněných v prestižním časopise Science Robotics, nyní může čerpat celý svět.

Zdroj: Science RoboticsScuola Superiore Sant’Anna

Video, které jste mohli minout: Český robot má pomoci lidem s rakovinou štítné žlázy. Jak průlomová technologie funguje?

Adam Vala

Populární filmy na Prima Zoom

Posedlost sluncem

Dokumentární / Cestopisný / Historický / Kulturní a společenský