12. listopadu 2023 06:00

400 let stará železná protéza ohromila vědce. Hýří elegancí a byla dobře ukrytá

Důmyslná protéza má pečlivě tvarované prsty a sahá až nad loket. Unikátní nález prozrazuje ledasco hlavně o době, ve které žil její majitel.

Navzdory tomu, že je převážně ze železa, nevypadá protéza paže vůbec těžce a neforemně, jak by mohl leckdo očekávat. Její linie jsou elegantní, prsty štíhlé a pečlivě tvarované, praktické výřezy protézu odlehčují a s pomocí popruhů by se dala jednoduše přidělat.

Není divu, že jsou odborníci nálezem potěšení. Jde o jedinečný kus středověké techniky. Okolnostmi jejího vzniku si ale nejsou jistí.

„Památka“ na třicetiletou válku?

Kostru třiceti až padesátiletého člověka, kterého i s podivuhodnou protézou pohřbili, archeologové odkryli nedaleko Mnichova v německém Freisingu. Hrob se nacházel u tamního kostela sv. Jiřího a železná paže na první pohled nebyla vidět, protože ji ukrývala zatvrdlá vrstva sedimentu.

Přečtěte si také: Přišel o nohy i ruku. Olympijský šampion přežil a vrací se do života, za protézy dá miliony

Stáří jedince zjistili odborníci s pomocí radiokarbonové metody datování. Vědí taky, že zemřel někdy mezi lety 1450 a 1620, což nebyly ve střední Evropě zrovna veselé časy. V oblasti Freisingu se během třicetileté války bojovalo velice často a zranění, která vedla až k amputaci končetiny, dokonce vedla ke značnému „boomu“ v oblasti výroby kvalitních protéz.

Zdroj: Blfd.bayern.de, Masarykova univerzita

,

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom