24. září 2023 06:00

Žralok dostal zálusk na lachtana. Podívejte se, kdo v napínavém souboji zvítězil

Mocné oceány S1 (2) – Lachtan vyzraje nad žralokem

Třebaže je velký bílý žralok nedostižným predátorem, ne vždycky mu jde lovení úplně snadno.

Lachtan je příslušníkem nadčeledi ploutvonožců a je často zaměňován s tuleněm, na rozdíl od něj má ale výraznější ušní boltce, zašpičatělý čenich a husté hmatové vousy. Zároveň se honosí zvláštní stavbou zadních končetin, které snadno podsune pod tělo. Tím si zajistí rychlý pohyb po souši, přitom je ale také zdatným plavcem.

Útok z hlubin

Ve vodě tráví většinu života, dokáže podniknout cestu až na vzdálenost několika stovek kilometrů. O jeho zdatnosti se můžete přesvědčit v pořadu Mocné oceány na Prima ZOOM, kde se na osamoceného lachtana vrhne velký bílý žralok. Přestože má zkušený dravec zdánlivou převahu ve své schopnosti zrychlit na 56 km/h, hbitému lachtanovi se podaří jeho čelistem na poslední chvíli uniknout.

Čtěte také: Hele, nepomlouvej mě! Rozhovor rybáře stěžujícího si na lachtany přerušil právě lachtan

Lachtan navíc sám není nijak zvlášť mírumilovné zvíře. Během páření se lachtani shromažďují na jednom místě, kde drsně bojují o území i samice. Jakmile má partnerku jistou, úzkostlivě si ji lachtan hlídá a nepouští ji ani za potravou. Jakmile tedy samice porodí, musí se popasovat se zásadním úbytkem váhy.

Zdroje: Encyclopedia Britannica/New World Encyclopedia

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom