7. srpna 2024 17:10

Výjimečný žralok zabíjí v děloze a polyká vzduch. Teď se dokonce setkal s Chrisem Hemsworthem

Chris Hemsworth na pláži žraloků - Žralok písečný

Žralok písečný je jedním z nejklidnějších žraloků. Přesto si první zabití připíše na konto ještě dříve, než se narodí.

Na první pohled vyhlíží tento až 360 cm dlouhý a 160 kg těžký predátor poněkud děsivě. Třebaže ale v minulosti došlo k téměř 80 nevyprovokovaným útokům na lidi, má v zásadě klidnou povahu. To ostatně uvidíte v pořadu Chris Hemsworth na pláži žraloků na Prima ZOOM, kde se herec známý z filmů studia Marvel ocitne v bezprostřední blízkosti dvou exemplářů. „Když se těmto úžasným tvorům díváte do tváře, je velmi těžké najít správná slova, která by popsala jejich klidnou krásu,“ komentuje zážitek fascinovaný herec.

Čtěte také: Chvíle strachu na Gran Canarii: Žralok byl v mžiku v mělkých vodách pláže, lidé vše natočili

Rozený zabiják

Žralok písečný je jedinečný svou schopností polykat vzduch a ukládat si ho v žaludku, díky tomu si zachovává neutrální vztlak při plavání. Je jediným žralokem, jenž disponuje touto vlastností, to ale není vše, čím je žralok písečný specifický. Mezi jeho další zvláštní vlastnosti patří takzvaný nitroděložní kanibalismus. Tento žralok je totiž živorodý a uvnitř dělohy se živí žloutkovým váčkem vajíček. Když jej spořádá, začne se živit vajíčky, obsahujícími jeho sourozence. Malí žraloci se tak ještě v děloze živí sebou navzájem, dokud nezůstanou jen dva. Pokud je v té chvíli potřeba je ještě krmit, vyprodukuje matka více vajíček.

Jakmile se žralok narodí, stávají se jeho potravou ryby, mladí žraloci, rejnoci, chobotnice či korýši. Přes den se pohybuje pomalu a odpočívá v podmořských jeskyních a mezi skalisky, proto na první pohled nevypadá jako rychlý lovec. Ve skutečnosti je ale žralok písečný aktivní hlavně v noci, kdy si potravu získává rychlým postřehem. Pro svou mírnou povahu je žralok písečný nejčastěji chovaným druhem žraloka ve veřejných akváriích. Dožívá se až 40 let.

Zdroje: Fishbase/Fishes of Australia

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom

Posedlost sluncem

Dokumentární / Cestopisný / Historický / Kulturní a společenský