22. srpna 2024 12:10

Žraločí samice cílí na jinou kořist než samci. Podívejte se, jak nekompromisně loví

Žraločí královny – Samice žraloka tygřího

Žraloci patří mezi nejznámější predátory a jejich tendence útočit na lidi je pověstná. Riziko napadení žralokem nicméně závisí zejména na dvou věcech: na druhu žraloka a na jeho pohlaví.

Obecně se má za to, že žraločí samci jsou agresivnější a více si hlídají teritorium, a to hlavně v období páření, kdy soupeří o samice. Ty jsou naopak pasivnější, jak se připravují na nápor několika samců. Oproti tomu samice žraloka tygřího naopak disponuje větší vytrvalostí, pokud jde o migraci, a urazí větší vzdálenost, aby mohla v klidu porodit a postarat se o mláďata. U samice žraloka kladivouna je známo, že během březosti a péče o mladé je spíše samotářská. Před samicí ale člověk také nemusí být v bezpečí, a to kvůli její velikosti.

Čtěte také: Třímetrový žralok vyděsil v Anglii děti: Vplul přímo do přístavu, lidé utíkali s křikem z vody

Na velikosti záleží

„Tři nejnebezpečnější druhy pro člověka jsou žralok bílý, žralok bělavý a žralok tygří. Tato velká trojka je odpovědná přibližně za 80 % všech smrtelných útoků zdokumentovaných v globální databázi žraločích útoků,“ říká ichtyolog George Burgess v pořadu Žraločí královny na Prima ZOOM. „Pokud byste chtěli zdokumentovat profil žraloka zabijáka, museli byste začít velikostí. Žralok musí být dostatečně velký, aby mohl způsobit smrtelná zranění. A obecně řečeno, samice jsou mnohem větší než samci.“

Velikost samic má ostatně značný vliv na přijímání potravy. Žraločí samci často cílí na ryby či korýše, zatímco samice, která má mnohem větší tělesnou stavbu a potřebuje podpořit reprodukční orgány, vyhledává spíše tuleně, jiné žraloky či větší savce, a tak představují pro nevědomého plavce větší riziko. Ve zmíněném pořadu Žraločí královny uvidíte mohutnou samici žraloka tygřího, který je známý pro svůj nevybíravý jídelníček.

V jeho žaludku končí menší žraloci, želvy, chobotnice, medúzy, ale také kanystry na benzin či poznávací značky. Jeho všežravost mu vynesla přezdívku „mořská popelnice“ a kompenzuje jí svou neobratnost. Žralok tygří totiž nemůže vyvíjet velkou rychlost moc dlouho, zároveň se mu nedaří příliš dobře manévrovat. Proto loví opatrně, ke kořisti se neznatelně a jako by mimochodem přiblíží a náhle zaútočí. Některé želvy jsou si jeho slabiny vědomy, a tak se natáčí způsobem, aby pro něho bylo co nejobtížnější je pozřít. Pokud se potenciální kořisti podaří žraloku tygřímu uniknout, dále ji nepronásleduje.

Zdroje: Ultimate Animals/National Geographic

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom

Posedlost sluncem

Dokumentární / Cestopisný / Historický / Kulturní a společenský