15. srpna 2024 07:00

Kladivoun snese i trny v žaludku. Podívejte se na jeho krmení hezky zblízka

Žraločí gangy – Krmení kladivounů velkých

Ne každého žraloka poznáte podle vzhledu, žraloka z čeledi kladivounovitých si ale nespletete. Široká zploštělá hlava je charakteristickým rysem vrcholového predátora, který dorůstá až do 6 metrů.

Kladivoun velký obývá tropické a subtropické vody pobřežních oblastí a kontinentálního šelfu. Většinou žije osamoceně a jeho kořistí jsou ryby, paryby, korýši, hlavonožci, rejnoci a trnuchy. „Jsou dokonale uzpůsobeni k lovu, mají velkou sílu a váží až půl tuny. Jsou samý sval,“ popisuje jeho výbavu ekolog Matt Smukall v pořadu Žraločí gangy na Prima ZOOM.

Čtěte také: Chvíle strachu na Gran Canarii: Žralok byl v mžiku v mělkých vodách pláže, lidé vše natočili

Ani ostny nepomohou

K lovu je vybavený opravdu perfektně, pochutná si i na živočiších s jedovatými ostny, které mu v žaludku nijak nepřekáží. Lidé se jeho trojúhelníkových, vroubkovaných zubů bát příliš nemusí, na potápěče či plavce útočí jen výjimečně. Ve vztahu s lidmi je to kladivoun velký, kdo tahá za kratší konec provazu, je totiž loven pro své ploutve, z nichž vznikají chutné polévky. Proto jej IUCN řadí mezi kriticky ohrožené druhy.

Kladivoun velký je samotář, příležitostně se ale sdružuje do hejn. Je živorodý a každé dva roky přivede na svět 55 mláďat. Než se malí kladivouni narodí, živí se v děloze placentou ze žloutkového váčku. Březost trvá 11 měsíců, věk dožití se odhaduje na 20-30 let.

Zdroje: Mokarran/Florida Museum

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom

Posedlost sluncem

Dokumentární / Cestopisný / Historický / Kulturní a společenský