12. září 2023 13:52

Žraloci, delfíni a terejové rozjedou orchestr smrti. Podívejte se na společný lov predátorů

Mocné oceány S1 (1) - Velký lov sardinek

Migrující sardinky jsou pohyblivým lákadlem mnohých predátorů. Na milionové hejno si troufne hned několik zvířat.

Byť tento fenomén není ještě zcela pochopen, má se obecně za to, že sardinky se změnou ročních období opouštějí chladnější vody ve prospěch teplejšího prostředí. Malé sardinky nemají ve vodách plných predátorů velkou šanci na přežití, a tak v milionových hejnech migrují. Vidět největší přesun biomasy na planetě je samo o sobě úžasným zážitkem. Smutnou, leč neméně působivou podívanou ovšem je, když se do hejna pustí několik typů predátorů naráz.

Příběh tří dravců

Takovou situaci uvidíte v pořadu Mocné oceány na Prima ZOOM. Nejdříve se objeví delfíní hejna, která se pro snazší kontrolu masy sardinek spojí do tzv. super hejna. Delfíni používají svůj sonar a pískáním sardinky dezorientují. Jakmile mají na dosah sardinky, které se v obranné pozici shlukly do jednoho chumlu, pronikají delfíni po jednom do hejna ve snaze co nejvíc sardinek ulovit. Delfíni ale nejsou jedinou hrozbou. Na jejich úsilí totiž začnou parazitovat také žraloci velrybáři, čímž se nebohé sardinky dostanou do kleští dvou různých predátorů. Situace je nutí utíkat jediným volným směrem, tedy k hladině. Tím se ale jejich situace jen zhorší.

Čtěte také: Nový seriál Pod hladinou slaví úspěch. Premiérový díl na Primě zhlédlo 1,2 milionu lidí

Nad hladinou už totiž číhají draví terejové kapští, kteří vidí kořist až na 40 metrů. Jakmile spatří hejna sardinek, vystoupají do výšky až 30 metrů, přitáhnou křídla k tělu a spustí se střemhlav do vody v rychlosti 100 km/h. Silným nárazem se potopí až 10 metrů hluboko. Tím způsobí smrtící vlnu pro ryby v její blízkosti. V jednu chvíli tak na nešťastném hejnu sardinek hoduje hned několik skupin predátorů.

Zdroje: eBird / National Geographic

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom