13. dubna 2024 13:11

Pražská zoo přivítala další gorilí mládě a zveřejnila jeho dojemné snímky

Druhé gorilí mládě v Praze

Lidé mířící do Zoo Praha mají o důvod víc k návštěvě pavilonu goril nížinných. V noci na pátek 12. dubna se zde narodilo v tomto roce už druhé mládě. Porodila ho zasloužilá třicetiletá samice Kijivu, která je matkou vůbec první gorily odchované v Zoo Praha.

Zatím není jasné, zda jde o samečka nebo samičku, jisté ale je, že porod proběhl bez komplikací. Samice Kijivu je zkušenou matkou, na svět přivedla už pět mláďat. „Porod byl poměrně rychlý, mládě si zkušeně přiložila k prsu a ono vzápětí po narození začalo pít,“ komentoval událost pro CNN Prima NEWS ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek.

Přečtěte si také: Drsná rvačka goril. Podívejte se, jak se samci perou o vůdčí postavení

Pohlaví mláděte je možné určit z placenty nebo pupeční šňůry. Pokud je ale chovatelé ve výběhu nenajdou, přijdou na řadu komplikovanější metody, v prvé řadě analýza trusu nebo chloupků. „Určit termín, kdy budeme znát přesně pohlaví mláděte, si netroufám,“ řekl Miroslav Bobek. Obvykle to ale netrvá déle než dva nebo tři týdny.

Mládě pokřtí Jane Goodallová

I když pohlaví ani jméno mláděte nejsou známy, už teď se ví, kdo ho pokřtí. V květnu se totiž v Zoo Praha objeví slavná primatoložka Jane Goodallová, která nedávno oslavila 90. narozeniny. O životě a práci vitální odbornice proslulé hlavně svým výzkumem šimpanzů vysílá Prima ZOOM dvoudílný dokument Jane Goodallová: Naděje.

Pro Zoo Praha jde o druhý chovatelský úspěch od začátku roku. Již 2. ledna 2024 se zde gorilí samici Duni narodila samička Mobi. Jak v případě Mobi, tak i nyní u čerstvého potomka Kijivu, je otcem samec Kisumu. Mobi a ještě nepojmenované mládě tak jsou sourozenci a budou vyrůstat spolu. To byl ostatně i záměr chovatelů.

„Dostali jsme povolení od koordinátora evropského chovu na to, aby mládě měla Duni, která je geneticky cenná. A proto, aby to mládě nevyrůstalo samo, bylo vystaveno povolení ještě na jedno mládě, a to právě pro Kijivu,“ vysvětlil Bobek.

Jak moc jsou nám gorily blízké?

Zoo Praha chová kriticky ohrožené gorily nížinné už přes 60 let, i s novým přírůstkem jich zde najdete 11. Gorilí rodina obývá nový pavilon Dja, který chovatelé nechali přístupný veřejnosti. Upozorňují ale, aby lidé nepoužívali dalekohledy nebo teleobjektivy, samec Kisumu je na ně citlivý. Návštěvníky také budou držet dál od skla barevné pásky.

Mohlo by vás také zajímat: Zemřela gorila ze slavného selfie. Naposledy vydechla v náručí celoživotního přítele

Gorily jsou spolu se šimpanzi nejbližšími příbuznými člověka. S lidmi sdílí gorily z 98,4 procenta shodnou DNA, šimpanzi jsou nám se z 98,8 % shodnou DNA o něco blíže. Společného vývojového předka jsme měli přibližně ještě před 12 miliony lety, gorily se od naší vývojové větve oddělily zhruba před sedmi miliony let.

Zdroj: ČTK, CNN Prima NEWS

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora
Sdílejte článek

Populární filmy na Prima Zoom