8. února 2024 12:20

Drsná rvačka goril. Podívejte se, jak se samci perou o vůdčí postavení

Zabijáci v divočině S1 (2) - Rvačka goril

Gorily mají ke člověku jen dva kroky. Už nyní ale ovládají nástroje nebo používají znakovou řeč. Pokud u nich dojde na obhajobu vůdčího postu, bojují jako divá zvěř.

Největší žijící primáti jsou převážně býložravci, nepohrdnou však ani hmyzem. Jejich silné čelisti jim umožňují konzumovat hlavně tak tuhé rostliny jako třeba bambus a ke zpracování potravy zdatně používají nástroje, umí například rozbít ořechy kamenem. Zároveň jsou známy případy, kdy gorila použila klacek ke zjištění hloubky, když překračovala bažinu, nezřídka gorily používají klacky i jako zbraně.

„Ve výměně pohledů s gorilou je více porozumění než u kteréhokoli jiného zvířete. Jsme si tak podobní. Jejich zrak, sluch i čich jsou těm našim tak podobné, že vnímáme svět stejně,“ poznamenal trefně známý přírodovědec a dokumentarista David Attenborough.

Čtěte také: Zoo v Praze už zná pohlaví mláděte gorily. Samička je pokračovatelka slavného rodu

Nelítostný souboj

Gorily jsou hned po šimpanzích skutečně našimi nejbližšími příbuznými, jejich DNA je z 98-99 % shodná s DNA člověka. Gorily obývají tropické a subtropické lesy ve skupinách o velikosti 5-30 jedinců. Vůdcem skupiny zpravidla bývá stříbrnohřbetý samec, jemuž, se ve 12 letech věku objeví stříbrný pruh srsti na hřbetu. Takoví samci mají vůdčí sklony, přičemž jim černohřbetí samci pomáhají chránit skupinu.

Někdy jiný gorilí samec vyzve vůdce k boji o nadvládu nad smečkou. Jednu takovou lítou rvačku můžete vidět v pořadu Zabijáci v divočině na Prima ZOOM. Pokud vůdce zahyne, ať už v boji, při nehodě nebo v důsledku nemoci, skupina se obvykle rozpadne a její členové se přidají do jiných skupin.

Zdroje: National Geographic/Encyclopedia Britannica

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom