4. ledna 2024 17:10
Adam Vala

První fotky gorilího mláděte ze Zoo Praha. Chystá se vybírání jména

V Zoo Praha se v úterý večer narodilo gorilí mládě. Jak se mu daří a co ho čeká?

Jméno nově narozeného mláděte gorily v Zoo Praha mohou navrhnout děti z Kamerunu. "Představa je taková, že bychom oslovili s prosbou o návrhy (jmen) děti v Kamerunu. A to děti, které se účastní našeho projektu Toulavý autobus, které se tak staly ochránci goril v rezervaci Dja," řekl Bobek. Na základě jejich návrhů by pak zahrada nechala vybírat veřejnost, dodal.

Naučný program Toulavý autobus pro děti v Kamerunu slouží ke vzdělávání školních děti z vesnic v okolí biosférické rezervace Dja na východě země. Má dětem poskytnout mimo jiné příležitost pozorovat v záchranné stanici v Méfou gorily, ale také se účastnit vzdělávacího programu či se seznámit s tropickým deštným lesem. Projekt funguje od roku 2013.

Gorilí mládě, které na rodilo v úterý večer, je podle chovatelů v pořádku a saje mateřské mléko. Porod byl podle nich bez potíží. "Kolegové porod sledovali na kamerách a podle všeho proběhl velmi rychle a bezproblémově, a mládě se chovalo jak mělo," řekl Bobek.

Čtěte také: Ohňostroje znamenají stres pro domácí mazlíčky i zvířata v zoo. Co radí veterináři?

Před expozicí goril bude nyní přísně zakázáno používání fotoaparátů a kamer. Jejich objektivy totiž otce Kisuma mohou vyprovokovat k agresivnímu chování a neklid ve skupině by pro novorozené mládě mohl znamenat riziko, sdělil Bobek. Zoo Praha očekává zároveň další gorilí mládě, které čeká Dunina babička, třicetiletá Kijivu. Otcem je taktéž samec Kisumu. Mělo by se podle Bobka narodit přibližně za tři měsíce.

Zdroj: ČTK, Zoo Praha

Adam Vala

Populární filmy na Prima Zoom